Nivelul de radiaţii de la Cernobîl a crescut uşor peste limita admisă

Incendiu la CernobilNivelul de radiaţii de la Cernobîl a crescut uşor peste limita admisă, în urma incendiului care a făcut ravagii, timp de patru zile, în zona contaminată. Nivelul de radioactivitate a ajuns la 58 de microroentgen pe oră, în locul nivelului maxim admis de 50 microroentgen/oră. Vestea bună este că incendiul a fost complet stins.

Incendiul, care s-a declanșat la 28 aprilie și care a distrus o suprafață de aproape 320 de hectare, „a fost stins la orele 09.00”, sâmbătă, a precizat într-un comunicat Serviciul pentru Situații de Urgență.

Acest incendiu a provocat un val de panică pe rețelele de socializare, mai ales la Kiev, capitala ucraineană de circa 2 milioane de locuitori, situată la aproximativ o sută de kilometri de Cernobâl, locul celei mai grave catastrofe din istoria industriei nucleare civile, în 1986. La acea epocă, autoritățile sovietice au ascuns multă vreme amploarea catastrofei.

Autoritățile ucrainene nu exclud ipoteza unui incendiu criminal.

Explozia din 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, pe atunci republici sovietice.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.