O familie din Gaza a trăit luni de zile cu o bombă de o tonă în casă

O familie din Gaza a trăit luni de zile cu o bombă de o tonă în casă. Familia Nassir, compusă din 18 membri, a trăit mai mult de şapte luni cu bomba de trei metri în sufragerie, pentru că nu a avut unde să se ducă.

„Când ne-am mutat înapoi în casă, în august, mulţi oameni ne-au acuzat că suntem iresponsabili, dar i-am întrebat ce propun ei să facem, unde să stăm”, a declarat Fadel Nassir pentru The Independent. Bărbatul, care lucrează, a spus că are un venit de 350 de dolari pe lună, iar chiriile s-au scumpit foarte mult, ajung chiar şi la 600 de dolari pe lună, pentru apartamente destul de mici. Fadel a mers de mai multe ori la autorităţi pentru a semnala problema, însă acestea l-au îndrumat către Ahmed Miat.

Ahmed Miat are o echipă particulara de extragere şi dezamorsare a bombelor. El a câştigat experienţă în Germania, apoi a mai făcut nişte cursuri şi a mai învătat de pe internet cum să dezamorseze bombe. Până acum a reuşit să scape două familii din Gaza de bombele din casă şi are o listă de aşteptare. Bărbatul a avut o fabrică, dar a fost distrusă de bombe. Costul fiecărei dezamorsări, pentru echipa lui formată din 18 oameni este de 5000 de dolari, pe care îi plăteşte din buzunarul propriu. Uneori guvernul îl ajută, îi mai împrumută utilaje grele. A cerut şi ajutorul Naţiunilor Unite, dar nu a primit un răspuns.

„Ne-a luat 13 zile ca să facem un tunel pe sub casă, pentru a scoate bomba. Şi o să ne mai ia trei săptămâni ca să refacem structura casei, ca să nu se prăbuşească,” a spus Ahmed Miat. El a refuzat ca operaţiunea să fie filmată, pentru ca Hamas să nu folosescă apoi imaginile ca să se laude, în condiţiile în care ajută atât de puţin.

Cazul familiei Nassir nu este singular. Familia Abu-Awja, compusă din 24 de membri, a găsit o bombă în grădină, după ce s-a întors acasă. Pentru că nu au reuşit să scape de ea, au astupat cu pământ groapa cu bomba înăuntru şi viaţa şi-a urmat cursul normal. Au făcut chiar şi o nuntă, cu 800 de invitaţi, care, desigur, au stat în grădină. Doar cei foarte apropiaţi ştiau de prezenţa bombei, celorlaţi nu le-au spus, pentru că nu ar mai fi venit la nuntă.

Mai mult de 100.000 de case au fost grav avariate în timpul bombardamentelor israeliene în Gaza. Se estimează că în jur de 40.000 de oameni nu au un adăpost. Sub auspiciile, ONU, ale Israelului şi ale Fatah a început un program de reconstrucţie cu fonduri internaţionale de 5,5 miliarde de dolari. Dar mai puţin de 3,9% din materialele de construcţii au trecut graniţa. Israelienii susţin că fără puncte de control securizate, materialele ar putea fi folosite în scopuri militare. Fatah dă vina pe Hamas că refuză să renunţe la un control securizat al fontierelor. Hamas spune că israelienii îi ţin în mod deliberat pe locuitorii din Gaza în condiţii îngrozitoare, iar Fatah se joacă de-a politica cu vieţile palestinienilor. Şi toate trei se plâng de birocraţia Naţiunilor Unite.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.