O nouă atracţie turistică la Colosseum

ColosseumO nouă atracţie turistică la Colosseum. Este vorba despre o platformă mobilă din lemn, similară celei folosite în Antichitate pentru a ridica fiarele sălbatice în arenă. Reconstituirea a fost posibilă graţie unei case de producţie americane. În subteranele celui mai mare amfiteatru din antichitate construit de Imperiul Roman (188 de metri pe 156 și cu o înălțime de 48,5 metri) această platformă elevatoare face oficiu de mașină a timpului.

Potrivit lui Francesco Prosperetti, responsabil al bunurilor culturale din Roma, la Colosseum oamenii veneau să admire un spectacol total, de la luptele gladiatorilor cu fiarele sălbatice și până la bătăliile navale, grație unui sistem ingenios care transforma arena într-un lac artificial.

Publicul trebuia uimit pentru binele imperiului, care organiza până la 120 de zile de festivități pe an în acest amfiteatru în subteranele căruia erau montate 28 de platforme mobile, invizibile publicului.

Fiecare era manevrată de 8 sclavi, care împingeau patru roți ce puneau în mișcare un troliu. Acesta acționa frânghiile ce ridicau platforma pe un plan înclinat și care se deschidea direct la nivelul arenei. Ceea ce era ridicat la suprafață de platformă putea să fie o dansatoare, un leu sau… o găină.

Ideea era de a surprinde și amuza publicului, mereu avid de noutăți. Lei, urși, lupi dar și porci mistreți sau antilope erau aduși la suprafață, unde deveneau pradă pentru gladiatori, sau unde îi devorau pe cei condamnați la moarte.

Platforma va fi inclusă în circuitele turistice ale amfiteatrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.