O nouă ierarhie – Câte clase sociale sunt în Marea Britanie

Marea Britanie are mai nou şapte clase sociale, arată un studiu realizat recent de BBC. Astfel, vechea ierarhie care cuprindea clasa muncitoare, clasa de mijloc şi nobilimea, nu mai e de actualitate. Noile pături sociale au apărut ca urmare a crizei economice şi a imigraţiei.

Un amplu studiu, care a cuprins nu mai puţin de 161 de mii de persoane arată că vechea ierarhie socială a Marii Britanii nu mai e de actualitate. Cele trei pături consacrate – muncitorii, clasa de mijloc şi cea superioară – au fost înlocuite de un sistem mai complex. Acum există şapte categorii sociale, delimitate în funcţie de venit, cultură şi relaţiile interpersonale.

Clasa privilegiată este, fără îndoială, elita. Acesta se deosebeşte de celelalte segmente ale societăţii prin bunăstare. Membrii elitei sunt în general putred de bogaţi şi duc o viaţă ca-n filme. Asta înseamnă că stau bine nu doar la capitolul bani ci şi la experienţe culturale şi umane.

Cea de-a doua categorie este Clasa Mijlocie Stabilă. Aceasta are un venit puţin peste medie şi duce o viaţă îndestulătoare. Membrii săi nu sunt la fel de bogaţi precum cei din Elită – dar se bucură de multe avantaje.

Clasa Mijlocie tehnică este o pătură relativ nouă. Din punct de vedere financiar, ea stă la fel de bine ca şi clasa Mijlocie stabilă. Totuşi, membrii săi sunt mai puţin cultivaţi şi au experienţe sociale mai puţin elevate.

Noii muncitori afluenţi reprezintă cea de-a patra clasă socială din Marea Britanie. Membrii săi sunt în general tineri cu venituri de nivel mediu – dar care sunt implicaţi activ în viaţa socială şi chiar în organizaţii militante.

Clasa muncitoare tradiţională – este cea mai stabilă pătură a societăţii. Aici regăsim oameni cu venituri reduse – dar care respectă valorile şi nu sunt complet lipsiţi de oportunităţi. Potrivit BBC, media de vârstă în această categorie este de 66 de ani – cea mai ridicată la nivel naţional.

Pe treapta următoare regăsim muncitorii emergenţi. Aceştia sunt tineri săraci, dar educaţi, care trăiesc în medii urbane ofertante. Astfel, în pofida veniturilor scăzute, ei beneficiază de o viaţă culturală şi socială foarte bogată.

Pe ultimul loc în această ierarhie se află proletariatul precar – care este cea mai săracă şi mai vulnerabilă clasă socială.

Sursa: Money.ro

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.