O nouă victorie pentru Fidesz-ul lui Orban

Partidul de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, și-a consolidat puterea în Ungaria, după ce a câștigat în 22 din cele 23 de mari orașe la alegerile locale de duminică, prezența la urne fiind mai scăzută decât la precedentul scrutin din urmă cu patru ani.

„Prin succesul nostru la alegerile locale, avem a treia victorie” din acest an, a declarat duminică seară Viktor Orban, după anunțarea rezultatelor preliminare. Prezența la urne a fost de 42%, mai scăzută decât în urmă cu patru ani, când s-a situat la 46%.

„Coeziunea, cooperarea și unitatea au ieșit învingătoare”, a spus premierul, adăugând că „animozitatea, diviziunea, cinismul și lipsa de speranță au fost învinse”. „Vom face o Ungarie măreață în următorii patru ani”, a declarat Orban.

Socialistul Laszlo Botka a ieșit învingător la Szeged, în sudul țării, în singura victorie a opoziției de stânga într-un mare oraș.

Sondajele și analiștii politici se așteptau la rezultate bune pentru partidul radical naționalist Jobbik în zonele rurale. În cele din urmă, formațiunea a ieșit pe poziția a doua în 17 din cele 19 județe și a câștigat nouă orașe, comparativ cu cele trei din 2010. În capitala Budapesta, așa cum era de așteptat, partidul a suferit o înfrângere.

Liderul Jobbik, Gabor Vona, a spus că partidul său a obținut rezultate semnificative la alegerile locale, declarându-se încrezător că la scrutinul general din 2018 electoratul va alege între Fidesz și Jobbik. El a mai afirmat că ‘majoritatea de două treimi a Fidesz nu va dura la nesfârșit’ și, prin urmare, Jobbik va începe să se pregătească pentru guvernare.

Istvan Tarlos, primarul capitalei Budapesta, susținut de Fidesz și reales cu 49% din voturi, le-a transmis susținătorilor săi că se va concentra pe rezolvarea problemelor orașului. „Nu va fi o sarcină ușoară, însă o vom face, puteți conta pe noi”, a declarat el.

În capitală, Fidesz a câștigat 17 din cele 23 de districte. Celelalte au fost câștigate de partidele de stânga și de un independent. În consiliul local, Fidesz va avea 20 din cei 33 de membri.

Lajos Bokros, care a ieșit pe poziția a doua în cursa pentru primăria Budapestei, a spus că rezultatul ar trebui considerat o victorie ‘într-o dictatură’.

Jozsef Tobias, liderul Partidului Socialist, a declarat că formațiunea sa nu va mai fi dispusă la compromisuri. „Conducerea socialistă a decis să nu mai ia parte la un joc al elitelor, nu va mai face compromisuri și se va deschide publicului, oamenilor”, a promis el, calificându-l pe liderul Coaliției Democrate (DK, de stânga), Ferenc Gyurcsany, drept ‘autoritar’.

La rândul său, Gyurcsany a spus că DK a făcut un pas înainte, dar mai mic decât se aștepta.

Potrivit think-tank-ului Nezopont, partidele din coaliția de guvernământ, dominată de Fidesz, și-au consolidat pozițiile pe toate fronturile, de la capitală la sate.

Analistul Csaba Fodor a declarat pentru MTI că partidele de guvernământ au avut mai mult succes în a-și mobiliza susținătorii, în timp ce forțele de stânga, ce se confruntă cu dificultăți în a-și crea o identitate, nu au reușit să propună o strategie clară și candidați credibili.

Pierderea pozițiilor în administrațiile locale va reprezenta o mare problemă pentru partidele de stânga în perspectiva alegerilor generale din 2018, a mai spus el. „Miza stângii nu mai este administrarea crizei, ci prevenirea colapsului total”, a adăugat el.

Analistul politic Robert Laszlo, de la Capital, consideră că rata mai mică a prezenței la vot indică ‘o dezamăgire serioasă a electoratului’, în timp ce analistul Tamas Lanczi, din partea think-tank-ului Szazadveg, este de părere că această scădere este mai degrabă legată de o oboseală a electoratului după două runde de alegeri în acest an — naționale și europene.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.