Obama îi arată colţii lui Netanyahu

Obama îi arată colţii lui Netahyahu. Preşedintele american a declarat, într-un interviu pentru Washington Post, că este dezamăgit de atitudinea premierului israelian în privinţa statului Palestina. Mai mult, Barack Obama ameninţă voalat că relaţiile cu Israelul se vor răci sensibil.

„Îl credem pe cuvânt pe Benjamin Netanyahu că nu va permite înfiinţarea unui stat palestinian pe parcursul noului mandat, astfel că ne gândim ce alte opţiuni sunt disponibile pentru a ne asigura că nu vom asista la o situaţie haotică în Orientul Mijlociu”, a declarat Obama.

Preşedintele SUA a evitat să spună dacă Statele Unite vor continua să blocheze în Consiliul de Securitate ONU eforturile Autorităţii Palestiniene în vederea creării unui stat.

„I-am spus premierului Netanyahu că îi va fi dificil să găsească o cale prin care să fie credibil în privinţa negocierilor israelo-palestinene. I-am spus premierului israelian că discursurile pe care le-a avut în ultimele zile de campanie intră în contradicţie cu linia tradiţională din Israel. Pentru că, deşi Israelul este construit pe bazele teritoriale ale istoriei poporului evreu şi este nevoie de o patrie evreiască, democraţia israeliană are ca premisă tratarea în mod egal şi corect a tuturor grupurilor etnice”, a subliniat Obama, după ce Benjamin Netanyahu a avut în campanie un discurs împotriva etnicilor arabi israelieni.

Netanyahu îşi schimbă discursul în cazul Palestinei

După ce a afirmat în campania electorală că se va opune creării unui stat palestinian, premierul Israelului a încercat să îşi nuanţeze declaraţiile, afirmând că vrea „o soluţie axată pe coexistenţa a două state” în conflictul israelo-palestinian, însă „în alte circumstanţe”. „Nu vreau o soluţie axată pe un singur stat (cel israelian – n.red.). Vreau o soluţie viabilă, politică, axată pe coexistenţa a două state. Însă, pentru a se ajunge la această situaţie, circumstanţele trebuie să se schimbe”, spus Netanyahu, al cărui partid – Likud – s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar israelian şi va forma guvernul.

Benjamin Netanyahu promisese în ultima zi de campanie electorală că, dacă va reuşi să se menţină în funcţie, palestinienii nu vor putea crea un stat. „O retragere israeliană din teritorii… nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiştilor din grupul Stat Islamic”, avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. În plus, liderul israelian anunţa că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii – Har Homa -, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuinţe.

Ultima zi de campanie electorală în Israel. Ce a promis Netanyahu

Referindu-se la negocierile dintre marile puteri din Iran pe tema programului nuclear, Obama a apreciat că victoria liderului de dreapta israelian „nu va afecta semnificativ” discuţiile.

Relaţia dintre Barack Obama şi Israel este afectată de mulţi ani, pe fondul disensiunilor privind modul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian şi în contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Netanyahu a cerut Statelor Unite să aibă o atitudine dură faţă de Iran, ţară considerată o ameninţare pentru securitatea Israelului. Recent, criza dintre Israel şi Administraţia Obama s-a amplificat, în contextul în care preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul John Boehner, l-a invitat pe premierul Netanyahu să rostească un discurs în Congres, în plină campanie electorală israeliană, spre nemulţumirea Administraţiei Barack Obama.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.