Obama şi-a folosit pentru prima oară dreptul de veto

Barack Obama şi-a folosit pentru prima oară dreptul de veto. Preşdintele american a respins o măsură republicană care da undă verde construirii unui oleoduct controversat în Statele Unite, Keystone XL. Se pare că acesta este doar primul dintr-o serie de proiecte căroroa li se va opune preşdintele american, trimise de republicani.

Preşedintele a ameninţat deja că va respinge 13 proiecte de legi iniţiate de către republicani, care controlează în prezent ambele Camere ale Congresului. Printre acestea, un proiect de anulare a Affordable Care Act şi a decretelor prezidenţiale în domeniul imigraţiei.

În privinţa Keystone, se pare că republicanii nu vor fi în măsură să anuleze votul de veto al lui Obama. Pragul de anulare a unui vot de veto prezidenţial este de două-treimi din voturile fiecărei Camere.

După ce Senatul a primit mesajul cu privire la votul de veto, liderul majorităţii republicane Mitch McConnell a anunţat o procedură de anulare a acestuia cel mai târziu marţea viitoare.

Măsura, adoptată luna aceasta atât în Camera Reprezentanţilor cât şi în Senat de majorităţile republicane, ar fi ocolit o revizuire a proiectului oleoductului de către administraţie, care, dacă ar fi fost efectuată, ar fi condus la transportarea petrolului de la nisipurile bituminoase din Canada la Golful Mexic.

Susţinătorii proiectului – lideri republicani din Congres şi Guvernul Canadei – afirmă că Keystone ar fi creat locuri de muncă pentru americani, însă oponenţii argumentează că riscurile potenţiale la adresa securităţii mediului nu merită acest efort.

Casa Albă a anunţat că s-a opus proiectului susţinut de republicani pentru că a „uzurpat” autoritatea preşedintelui de a aproba sau nu crearea oleoductului, propus pentru prima dată în urmă cu şase ani. De atunci, proiectul a fost revizuit de către administraţie şi este supus unei analize a Departamentului de Stat care durează de şase ani.

Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat marţi că este încă posibil ca Obama să aprobe proiectul oleoductului, după ce Departamentul de Stat îşi încheie revizuirea, dar nu a prezentat un calendar pentru acest scenariu.

Obama a minimalizat personal impactul oleoductului, subliniind că strategia Americii în domeniul energetic este necesar să cuprindă mai mult de un singur proiect. „Haideţi să ţintim mai sus decât un singur oleoduct”, a spus el în discursul despre starea uniunii pe care l-a susţinut în ianuarie.

Republicanii au ameninţat marţi că votul de veto ar putea să afecteze cooperarea ulterioară cu preşedintele.

„Această Casă Albă refuză să asculte şi să caute o înţelegere. Este acelaşi tip de conducere de jos în sus şi surdă cu care ne-am obişnuit şi pe care am fost aleşi să o oprim”, au scris liderii majorităţilor republicane în Camera Reprezentanţilor John Boehner şi Mitch McConnell, în Senat, într-un articol comun publicat în USA Today.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.