OffshoreLeaks – banii bogaților lumii din paradisurile fiscale. Ce sume sunt tranzacționate

Un scandal financiar de proporții zguduie lumea. OffshoreLeaks dezvăluie informații despre banii plasați în paradisurile fiscale și afacerile bogaților lumii, dar printre care politicieni sau persoane influente. Au fost cercetate inginerii financiare din 170 de țări, printre care și România.
86 de jurnaliști, printre care și patru români au cercetat mii de dosare cu informații: 260 de Gigabiți, un spațiu care ar putea fi ocupat de jumătate de milion de cărți de mărimea Bibliei sau a Coranului.
Jurnaliștii români care au lucrat pentruThe International Consortium of Investigative Journalists sunt Ștefan Candea, fost reporter de investigații la Evenimentul Zilei, Adrian Mogoș de la Jurnalul Național și Mihai Munyteanu și Paul Radu de la Rise Project.
Fişierele identifică persoanele din spatele unor companii şi trusturi private înregistrate în Insulele Virgine Britanice, Cook Islands, Singapore, Cayman şi alte paradisuri fiscale. Printre aceștia, și români.
Între aceste persoane se află medici şi dentişti din SUA, greci din clasa de mijloc, directori de companii din Rusia, miliardari din Europa de Est şi Indonezia, speculatori de pe Wall Street, dealeri internaţionali de arme şi familiile şi asociaţi unor dictatori.
Fiecare organism de presă a tratat un anumit subiect. Süddeutsche și Le Matin au lucrat la cazul lui Gunter Sachs, moștenitorul familiei Opel, născut în Germania și mort în Elveția. Guardian scrie despre președintele din Azerbaidjan, iar Le Monde de Jean-Jacques Augier, trezorierul campaniei electorale a lui Fracois Hollande.
Informațiile vor fi oferite treptat, în cursul acestei luni.

Despre ce sume vorbim
Potrivit FMI, evaziunea fiscală din întreaga lume însumează 5.500 de miliarde de euro. 50% dintre tranzacțiile mondiale tranzitează paradisuri fiscale, în care se află 4000 de bănci și două milioane de societăți ecran.

ONG-ul Tax Justice Network consideră că sumele sunt și mai mari, între 16.344 de miliarde de euro și 25.000 de miliarde de euro. Prin comparație, sumele reprezintă PIB-ul statelor Unite adunat cu cel al Japoniei, o treime din resursele financiare mondiale. Aceste sume ar putea genera venituri între 148 și 218 miliarde de euro în trezoreriile statelor din întreaga lume.

Economistul James Henry, autor al unui studiu despre economia offshore a calculat că cele mai importante zece bănci din lume în materie de capital privat, experte în optimizare fiscală, precum Goldman Sachs, Crédit Suisse și UBS, au trecut de la administrarea unor fonduri de 1.800 de miliarde de euro în 2005, la 4.800 de miliarde de euro în 2010, un salt spectaculos, dar suspect.

James Henry a calculat și că în jur de zece milioane de persoane au plasat fonduri în paradisuri fiscale. Jumătate dintre aceste sume, aproape 8.000 de miliarde de euro, sunt în mâinile a 92.000 de super-bogați, care reprezintă 0.001% din populația mondială. Asta în timp ce oamenii obișnuiți din țările îndatorate plătesc oalele sparte ale austerității.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.