Parlamentarii europeni atrag atenţia asupra supravegherii masive a cetăţenilor

Parlamentarii europeni atrag atenţia asupra supravegherii masive a cetăţenilor. Parlamentarii Consiliului Europei le-au cerut marți statelor europene o încadrare juridică mai bună a practicilor serviciilor lor de informații, pentru a se pune capăt ”supravegherii masive nelimitate” care, în opinia lor, este liberticidă și contraproductivă.

Supravegherea pe scară largă a cetățenilor, sub acoperirea luptei antiteroriste, așa cum arată dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost colaborator al Agenției pentru Securitate Națională a SUA (NSA), pune în pericol drepturile fundamentale ale omului, relevă un raport adoptat marți la Strasbourg de membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

”Nu se va obține nimic în schimbul acestui abandon al libertăților noastre”, a susținut raportorul APCE în acest dosar, deputatul olandez Pieter Omtzigt. El s-a declarat convins că dezbaterile actuale din Franța pentru ”legalizarea” supravegherii în masă ”merg în direcția greșită”.

Supravegherea în masă ”nu a contribuit la prevenirea atentatelor teroriste”, constată rezoluția APCE. Între altele, textul menționează că ”resurse care ar putea servi la prevenirea atacurilor sunt redirecționate către supravegherea în masă, lăsând libere să acționeze persoane potențial periculoase”.

Membrii APCE consideră că este ”indispensabil” ca serviciile de informații ale statelor europene să se doteze cu un cod de conduită, care ”să pună capăt operațiunilor de supraveghere masivă nelimitată”.

Serviciile de informații trebuie să fie mai mult controlate de justiție și de parlamente, susține APCE, care le cere țărilor europene să acorde o ”protecție credibilă și eficientă” avertizorilor de integritate (whistleblowers), precum Edward Snowden, considerat un ”adevărat patriot” de către deputatul Pieter Omtzigt.

Edward Snowden, care a transmis presei zeci de mii de documente ce demonstrează operațiunile de supraveghere generalizată desfășurate de NSA, riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA, unde este urmărit pentru trădare, spionaj și furt de documente aparținând statului. El se află în prezent în Rusia.

Sursa: Agrepres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.