Patrick Modiano a câștigat Nobelul pentru Literatură

Scriitorul francez Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru Literatură. Comitetul Nobel i-a acordat prestigioasa distincţie lui Modiano pentru întreaga sa operă, concentrată asupra Parisului celui de-Al Doilea Război Mondial. Asta deşi casele de pariuri îl arătau drept favorit pe japonezul Haruki Marakami.

Premiul Nobel pentru Literatură, anul 2014, a fost acordat autorului francez Patrick Modiano pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie.

Patrick Modiano, în vârstă de 69 de ani, este cel de-al unsprezecelea francez care primeşte premiul Nobel pentru literatură. Nobelul încununează o carieră de 46 de ani, în care a scris în jur de 30 de romane, a contribuit la scenarii de film şi a fost textier pentru mai mulţi cântăreţi. Modiano a publicat prima sa carte, „La place de l’étoile”, în 1968. Zece ani mai târziu a primit prestigiosul premiul Goncourt pentru „Rue des boutiques obscures”. Iar în 1996, a fost recompensat cu Marele Premiu Naţional al literelor, pentru întreaga carieră.

Patrick Modiano este cunoscut în special datorită romanelor sale, toate variaţiuni pe aceeaşi temă: viaţa în Paris în timpul ocupaţiei germane şi în primii ani de după război. Francezul scrie despre amintiri, despre pierdere, despre identitate şi căutări. Ultimul său roman, Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier, a fost publicat la începutul lunii octombrie.

În 2013, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei Alice Munro din Canada, considerată un maestru al prozei scurte contemporane.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.