Phenianul închide ultimul simbol al prieteniei coreene

Ultimul simbol al prieteniei coreene, complexul industrial Kaesong, este închis de Phenian. Coreea de Nord a anunțat că își va retrage cei 53.000 de muncitori care lucrează în complexul care se află pe teritoriul său.

În zilele următoare, Coreea de Nord va decide care va fi soarta complexului.

La Kaesong sud-coreenii se foloseau de forța de muncă ieftină din Nord în întreprinderi ale sudului.

Începând de miercuri, Coreea de Nord interzice accesul la Kaesong atât personalului sud-coreean, cât şi unor camioane ce livrează marfă, pe fondul unor tensiuni foarte puternice în peninsulă.

Pentru moment, 13 dintre cele 123 de firme sud-coreene prezente în complex au fost nevoite să îşi întrerupă producţia, din cauza lipsei de materii prime.

Peste 300 de cadre sud-coreene au părăsit complexul, începând de la mijlocul săptămânii trecute, însă alte aproximativ 500 au hotărât să rămână, cu scopul de veghea la buna funcţionare a activităţilor.

O preţioasă sursă de devize străine, de care Coreea de Nord are mare nevoie, complexul Kaesong a rămas mereu deschis, în pofida crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zile, în 2009. Phenianul a blocat, atunci, accesul în complex, în semn de protest faţă de efectuarea unor manevre militare comune americano-sud-coreene.

Sursa Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.