Polonia, condamnată definitiv la CEDO în dosarul închisorilor secrete ale CIA

Polonia a fost condamnată definitiv la CEDO în dosarul închisorilor secrete ale CIA. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit prin decizie definitivă că pe teritoriul Poloniei s-au aflat centre secrete de detenţie ale CIA.

Polonia trebuie să plătească acum compensații unui palestinian și unui saudit deținuți într-o închisoare CIA de pe teritoriul polonez. Totodată, autoritățile de la Varșovia trebuie să finalizeze rapid o anchetă penală care să stabilească dacă oficialități poloneze se fac vinovate de faptul de a fi permis ca pe teritoriul țării să funcționeze o închisoare a CIA.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Polonia, la 24 iulie 2014, pentru implicarea sa în programul închisorilor secrete ale CIA privind presupuși teroriști. Varșovia a fost condamnată pentru rolul său în torturile suferite pe teritoriul polonez, în 2002-2003, de un palestinian și un saudit, înainte ca aceștia să fie transferați la baza americană Guantanamo (Cuba).

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de avocații palestinianului Abu Zubaydah și sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri. Avocații au pledat că autoritățile de la Varșovia, ‘în totală cunoștință de cauză și în mod deliberat’, au autorizat CIA să-i dețină pe cei doi în secret, timp de mai multe luni în 2002-2003, în Polonia, unde clienții lor au fost torturați, în special prin tehnica ‘simulării înecului’. CEDO a decis cu acea ocazie ca Polonia să plătească pentru fiecare din cei doi reclamanți 100.000 euro, cu titlu de daune morale.

Polonia a depus oficial la CEDO solicitarea de reexaminare a verdictului la data de 24 octombrie 2014.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.