Poroșenko: Îi mulțumesc lui Iohannis pentru susținerea Ucrainei

Preşedintele român Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul săi ucrainean la Consiliul european de la Bruxelles. Cu această ocazie, Petro Poroşenko i-a mulţumit lui Iohannis pentru susţinerea Ucrainei. Întâlnirea a avut loc la solicitarea lui Poroşenko.

„Vreau să îi mulțumesc președintelui României pentru poziția fermă de susținere a Ucrainei. Am avut o foarte importantă discuție bilaterală și l-am invitat să viziteze Kievul. A primit invitația mea și îl așteptăm la Kiev foarte curând”, a arătat președintele ucrainean, după întâlnirea cu omologul său român.

”Avem speranţe că respectarea independenţei, integrităţi teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi participanţii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum, în cazul Federaţiei Ruse. Am văzut textul noului Acord, primim înţelegerea cu încredere, dar suntem conştienţi că rămân tensiuni şi puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fără voinţă politică şi fără să rămânem uniţi”, a afirmat preşedintele României.

El a menţionat că majoritatea pucntelor asupra cărora s-a convenit, joi, erau incluse şi în memorandmulul de la Minsk, din septembrie.

”Din această perspectivă, nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor convenite, suntem hotărâţi să discutăm despre introducerea de noi sancţiuni”, a precizat Iohannis.

El a apreciat, referindu-se la întâlnirea cu Petro Poroşenko, că a fost o întâlnire necesară şi dorită de amândoi şi a anunţat că a primit invitaţia de a merge cât mai curând la Kiev, iar săptămâna viitoare îl va primi pe ministrul de Externe din Ucraina.

”România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui. Am convenit să intensificăm cooperarea bilaterală. Împărtăşim interese comune legate de securitatea din regiunea noastră”, a afirmat Klaus Iohannis cu privire la situaţia din Ucraina.

Dialogul dintre cei doi şefi de stat a fost precedat de o întâlnire, în marja Consiliului European, în sala de Consiliu, discuţia privind viitorul relaţiei bilaterale, sprijinul reciproc pentru proiecte bilaterale şi pentru chestiuni de ordin regional între cele două ţări.

În cadrul discuţiei bilaterale, preşedintele Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko au stabilit calendarul întâlnirilor viitoare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.