Posibil acord al Greciei cu Zona Euro în această săptămână

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că este posibil un acord al Greciei cu Zona Euro în această săptămână. Într-un interviu publicat marți de cotidianul italian La Repubblica, Schulz a spus că până al sfârşitul săptămânii se aşteaptă ajungerea la un acord între Atena și zona euro privind asistența financiară.

Autoritățile grecești s-au angajat să prezinte până pe 30 martie un pachet de reforme în vederea relansării economiei sale, într-o tentativă de a obține un nou sprijin din partea creditorilor săi și de a evita intrarea în incapacitate de plată.

”Cred că până la finalul săptămânii se va ajunge la un nou acord care ar trebui să fie suficient pentru a debloca cea mai urgentă finanțare”, a spus Schulz.

El a adăugat că Grecia va avea ”nu mai mult de trei luni” pentru a prezenta un plan ”credibil, detaliat și definitiv”.

Grecia va prezenta până pe 30 martie lista propunerilor de reformă necesare pentru a obține de la zona euro o nouă tranșă din pachetul de asistență financiară, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Sakelaridis, la postul de televiziune Mega TV.

‘Totul va fi realizat cel mai târziu luni (30 martie n.r.)’, a afirmat Gabriel Sakelaridis. Acesta a adăugat că măsurile de reformă nu vor conține măsuri de criză ci modificări structurale. ‘Cred că au fost găsite puncte de convergență’, a subliniat oficialul elen.

Luna trecută, Eurogrupul (miniștrii de finanțe din zona euro) a decis să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiții.

În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulți analiști și care nu poate fi rambursat în totalitate.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.