Președintele Kenyei, primul șef de stat în fața CPI

Președintele kenyan Uhuru Kenyatta a devenit miercuri primul șef de stat care compare în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru o audiere înainte de procesul în care este judecat pentru crime împotriva umanității.

Îmbrăcat într-un costum gri închis, cu cravată albastră și cămașă deschisă la culoare, Uhuru Kenyatta a asistat la audiere sub privirile a zeci de susținători prezenți în public, separat de sala de audiență printr-un geam izolat fonic.

Galeria publicului s-a dovedit a fi prea mică pentru a permite prezența tuturor celor care au dorit să asiste la audiere, motiv pentru care unii deputați kenyeni care au făcut deplasarea special pentru procesul lui Kenyatta au rămas în afara încăperii sau au asistat la audiere în picioare.

Uhuru Kenyatta este urmărit pentru rolul său presupus în violențele din Kenya din 2007 și 2008, care s-au soldat cu peste 1.000 de morți și 600.000 de strămutați.

Kenyatta a mai compărut în fața CPI, dar nu era președinte la acel moment. În absența sa, puterea executivă este asigurată de vicepreședintele William Ruto, care este și el judecat de CPI pentru rolul său în aceleași violențe postelectorale din Kenya.

‘Acest caz a ajuns într-un stadiu crucial, de aceea am considerat că este necesar să fiți prezent în persoană’, a declarat procurorul, Fatou Bensouda, din Gambia, la începutul audierii.

Procesului președintelui kenyan trebuia să înceapă inițial în septembrie 2013, dar a fost amânat în mai multe rânduri pe fondul unor acuzații privind intimidarea martorilor.

Probabilitatea ca acest proces să mai aibă loc s-a redus de-a lungul lunilor, în principal după ce acuzarea a cerut amânarea acestuia sine die, în lipsa probelor suficiente.

Procurorul acuză autoritățile de la Nairobi că nu cooperează cu CPI, refuzând să-i furnizeze instanței internaționale date bancare sau telefonice. Acestea ar putea dovedi, potrivit CPI, faptul că Kenyatta a orchestrat o parte din violențele din 2007-2008. La audierea din această săptămână, CPI ar urma să stabilească o eventuală dată pentru începerea procesului lui Kenyatta, dar se așteaptă în același timp ca apărarea să solicite să se renunțe la proces din lipsă de dovezi.

Kenyatta a declarat luni, în fața parlamentului, că e nevinovat și și-a exprimat încrederea că se va renunța la proces. El a precizat că va compărea în fața CPI ca persoană privată, întrucât a fost inculpat înainte de a deveni președinte și că, oricum, nu este judecat pentru statutul său de șef de stat.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.