Propunerea Greciei pentru restructurarea datoriei

Grecia vine cu o propunere pentru restructurarea datoriei. Atena nu mai cere ştergerea datoriei, ci propune înlocuirea actualelor obligaţiuni. Împrumutul Greciei de 315 miliarde de euro va fi transformat în obligaţiuni indexate pe creştere şi obligaţiuni perpetue.

Obligaţiunile perpetue nu sunt rambursate niciodată, dar continuă să producă dobânzi. BCE le-ar putea revinde unor investitori care caută plasamente pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii.

Obligaţiunile indexate pe creştere, al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică, sunt considerate o soluţie bună pentru a ieşi din încurcătură pe termen scurt. Potrivit economistului german Marcel Fratzscher, acest tip de obligaţiuni ar putea stabiliza datoria publică a Greciei, care atinge 175% din PIB.

Există însă şi economişti care rămân sceptici faţă de modul în care propunerea Grecie va fi primită de către troika. Totuşi, în ultimele zile, partenerii europeni ai Atenei au început să facă paşi în direcţia Greciei. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este pentru desființarea troicii finanțatorilor Greciei. Juncker a declarat că “trebuie să găsim rapid o alterntivă” pentru a gestiona ajutorul financiar acordat Greciei.

Ministrul grec de Finanţe a început duminică la Paris un turneu european, în cadrul căruia se va întâlni cu reprezentanţi ai mai multor guverne europene, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice.

„Ce le voi spune partenerilor noştri este că vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutaţi-ne să ne reformăm ţara şi lăsaţi-ne spaţiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua să ne sufocăm şi vom deveni o Grecie deformată, nu reformată»”, a afirmat Varoufakis.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.