Putin vrea ca Rusia să fie respectată, pentru a se împăca cu Occidentul

Vladimir PutinPutin vrea ca Rusia să fie respectată, pentru a se împaca cu Occidentul. În cadrul dialogului anual cu populaţia ţării, preşedintele Vladimir Putin a subliniat faptul că „Rusia nu va fi niciodată în poziția de vasal”.

‘În ceea ce privește condițiile în care am putea normaliza relațiile cu Occidentul? Nu noi le-am stricat, noi pledăm mereu pentru relații normale cu toate țările, atât cu cele din Est, cât și cu cele din Vest’, a afirmat președintele rus.

‘Cea mai importantă condiție pentru normalizarea relațiilor — respect pentru Rusia și pentru interesele ei naționale’, a reiterat Putin, adăugând că a spus în mod repetat că ‘marile superputeri care pretind la exclusivitate și se consideră singurul centru de putere în lume nu au nevoie de aliați, ele au nevoie de vasali’.

‘Rusia nu acceptă un astfel de sistem de raporturi’, a afirmat liderul rus, referindu-se la Statele Unite ale Americii.

Mai mult, Putin a spus că Rusia nu va sta ‘bosumflată și supărată pe Occident’, nu se va izola și da la o parte. Rusia este pregătită să coopereze cu Occidentul, în pofida poziției unor țări, a afirmat președintele rus.

El a reamintit că, în anii 90 ai secolului trecut, Rusia s-a deschis complet în fața lumii și aștepta ca și celelalte state să facă la fel. Dacă la început Occidentul l-a aplaudat pe Boris Elțîn, de îndată ce acesta a făcut publică poziția Rusiei față de Iugoslavia, lucrurile s-au schimbat, a spus el.

Rusia vrea să coopereze, este pregătită să facă aceasta, în pofida poziției liderilor unor țări, a reiterat șeful statului rus. ‘Ei bine, chiar și așa vom colabora cu cei care doresc să lucreze cu noi, cu acele entități comerciale care nu se tem de strigătele politice, cu personalități din domeniul umanitar, al artelor’, a spus președintele rus.

În această ordine de idei, Vladimir Putin a menționat că este de acord cu cuvintele țarului Alexandru al III-lea, care la vremea respectivă afirma că lumea se teme de ‘imensitatea Rusiei’, care are doi aliați — armata și flota.

‘Avem relații foarte bune în cadrul diferitelor asociații, cum ar fi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud). Există Organizația de Cooperare de la Shanghai. Acestea nu sunt organizații militare, dar aceștia sunt prietenii noștri cu care lucrăm îndeaproape și cu care ne dezvoltăm relațiile’, a adăugat liderul rus.

Ca alianță politică și militară, el a menționat Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, cu ai cărei membri Rusia întreține relații foarte strânse, ca între aliați.

‘Pornesc de la ideea că nu intenționăm să luptăm cu nimeni, dar vom consolida capacitatea de apărare a țării tocmai ca nimeni să nu-și dorească să lupte cu Rusia’, a insistat președintele Vladimir Putin.

Referitor la sancțiunile occidentale, ca urmare a crizei ucrainene, Putin a spus că acestea nu sunt ‘prea eficiente’ împotriva țării sale. ‘A pune presiune pe Rusia prin sancțiuni este inutil și fără sens’, a spus președintele rus.

Relațiile dintre Rusia și Occident traversează cea mai gravă criză de la încheierea Războiului rece, ca urmare a rolului statului rus în situația politică din Ucraina. Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie trecut și este acuzată constant că furnizează arme și combatanți insurgenților proruși din estul Ucrainei.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.