Referendumul din Catalonia, suspendat de Curtea Constituțională a Spaniei

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat referendumul asupra independenței Cataloniei convocat la 9 noiembrie de președintele regional Artur Mas, acceptând recursul prezentat de guvernul central care se opune acestui vot.

Înaintea acestei decizii, guvernul naționalist catalan s-a declarat determinat să organizeze cu orice preț această consultare pentru „a cere avizul catalanilor” și a dat undă verde pregătirii scrutinului.

Admițând recursul guvernului, tribunalul constituțional spaniol, reunit de urgență, a suspendat automat referendumul, urmând să se pronunțe asupra fondului în maximum cinci luni.

Luni dimineață, guvernul spaniol a depus la Curtea Constituțională un recurs împotriva proiectului lui Artur Mas, care a semnat sâmbătă decretul de convocare a referendumului.

Șeful guvernului conservator Mariano Rajoy a denunțat în termeni foarte duri inițiativa Cataloniei, pe care a considerat-o neconstituțională. „Nimic, nimeni, nicio putere, nicio instituție nu poate rupe principiul suveranității unice, indivizibile pe care se bazează viața noastră comună”, a declarat el.

Dar Artur Mas a avertizat deja că procesul pus în mișcare „nu se termină cu o decizie a Curții Constituționale”, chiar dacă victoria lui „da” nu va conduce automat la secesiunea Cataloniei.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.