Reintensificare a violenţelor la Doneţk

La Doneţk, în estul Ucrainei, are loc o reintensificare a violenţelor. Unsprezece oameni, zece soldaţi şi un civil, au murit în ultimele 24 de ore, transmite AFP.

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au încercat în două rânduri, joi, să ajungă la aeroportul din Doneţk, scena centrală a luptelor, dar au renunţat până la urmă, din cauza intensităţii bombardamentelor.

Escaladarea violenţelor, care a început în urmă cu aproape o săptămână, continua în bastionul huilei Donbas. Întreaga linie a frontului pare că s-a trezit, însă zona cea mai agitată se află în estul bastionului rebel Doneţk şi în zona aeroportului, pe care şi-l dispută beligeranţii. Miza acestor bombardamente este preluarea controlului celui mai recent dintre cele două terminale ale aeroportului, care se află parţial pe mâna ucrainenilor.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat o nouă mobilizare parţială.

Şeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunţat că Rusia este gata să participe la o reuniunea ministerială în ”format Normandia” (Rusia, Ucraina, Germania și Franța) pe tema Ucrainei dacă acest lucru va fi necesar.

Totodată, Serghei Lavrov a anunțat că la ora actuală se decide problema organizării unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.

‘În prezent se decide pe marginea organizării unei reuniuni a Grupului de contact, în care lucrează direct reprezentanți ai președintelui Ucrainei și ai autoproclamatelor republicii Donețk și Lugansk, reprezentanți ai Rusiei și OSCE’, a spus Lavrov, subliniind cointeresarea Rusiei în aceea ca o asemenea reuniune ‘să ajute la soluționarea problemelor legate de îndeplinirea tuturor prevederilor Acordurilor de la Minsk’.

‘Se depun astfel de eforturi. Sper că vom obține un rezultat și ‘regimul de liniște’ va fi restabilit’ (în Ucraina)’, a declarat șeful diplomației ruse.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.