România, mult sub media europeană la absorbţia fondurilor

România este mult sub media europeană la absorbţia fondurilor. Potrivit Comisiei Europene, ţara noastră are o rată de sub 60%, cu 20% sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

„România este singurul stat membru care are o rată de absorbţie de sub 60% şi nu mai are decât acest an pentru a încerca să utilizeze cât mai mult din finanţările care au venit pe perioada 2007 – 2013”, a declarat şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Aceasta a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene înregistrată de România este, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, de 56%, cu 20 de puncte procentuale mai mică decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, care este de 76%.

„Sigur că pe anul acesta se va face ce se mai poate face în lunile care mai sunt până în decembrie, dar ce este important este să nu trecem în următoarea perioadă de finanţare 2014 – 2020 cu aceleaşi probleme. Deci ele trebuie rezolvate înainte de a lansa noile apeluri pe noua perioadă financiară”, a spus Angela Filote.

Întrebată care sunt motivele pentru care România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, reprezentanta Comisiei Europene în România a răspuns că printre motive se numără „superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene”, dar şi „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”, lucruri pe care le reclamă mulţi dintre cei care au făcut demersuri pentru a accesa fonduri europene.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.