Rusia a semnat un tratat de alianţă şi integrare cu Osetia de Sud

Rusia a semnat un tratat de alianţă şi integrare cu Osetia de Sud. Documentul a fost semnat la Kremlin de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de liderul Administraţiei separatiste din Osetia de Sud, Leonid Tibilov, exact la un an de la anexarea Crimeei. NATO a transmis că tratatul, care poate fi un pas spre anexarea regiunii, încalcă dreptul internaţional.

Documentul prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. ‘Tratatul’ prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili a avertizat încă din decembrie că Rusia se pregătește să semneze un ‘tratat de alianță’ și cu Osetia de Sud, autoritățile de la Tbilisi semnalând faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de ‘tratate’ cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic ‘un pas spre anexarea’ acestor teritorii.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a afirmat că acordul respectiv ”violează suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și contravine grosolan principiilor de drept internațional, principiilor OSCE și angajamentelor internaționale asumate de Rusia.

”Acest așa-numit tratat este încă o măsură a Federației Ruse care obstrucționează eforturile în desfășurare ale comunității internaționale pentru consolidarea securității și a stabilității în regiune”, a spus înaltul oficial NATO, precizând că Alianța Nord-Atlantică nu recunoaște documentul în cauză.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.