Rusia declară o creştere a zborurilor avioanelor NATO la frontierele sale

Aleksandr GruskoRusia declară o creştere a zborurilor avioanelor NATO la frontierele sale. Anunţul a fost făcut de către ambasadorului Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko, într-o intervenție în direct la postul de televiziune Rossia-24. Acesta a dorit o replică la protestele SUA față de recenta ‘interceptare periculoasă și neprofesionistă’ a unui avion de recunoaștere american de către un Su-27 rusesc deasupra Mării Baltice.

‘Asistăm astăzi la o creștere bruscă a activității NATO. Dacă ar fi să vorbim de zboruri în general, de numărul de zboruri ale țărilor membre ale Alianței în regiunile adiacente Federației Ruse și Belarus, acestea au ajuns la 3.000 în 2014, adică s-au dublat. Dacă ar fi să vorbim de zborurile avioanelor de spionaj americane, observăm o creștere substanțială: 140 în 2014 față de 22 în 2013’, a afirmat diplomatul rus.

Potrivit aceluiași oficial, avioane ‘AWACS (de recunoaștere și avertizare timpurie) survolează intens România, Polonia și Marea Neagră, iar numărul acestor zboruri a crescut de asemenea foarte mult anul trecut, ajungând la 460’, relatează Ria Novosti.

‘Cei din NATO nu ar trebui să fie deci surprinși că noi interceptăm și însoțim avioanele lor pentru a ne lămuri în ce scop se află ele în apropierea frontierelor noastre’, a mai spus Aleksandr Grușko.

Șeful misiunii Moscovei pe lângă Alianța Nord-Atlantică a calificat situația creată drept ‘un produs al politicii NATO’, potrivit TASS.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Mark Wright, a declarat sâmbăta trecută că un avion de luptă rusesc de tipul Su-27 Flanker a zburat marțea trecută periculos de aproape de un avion spion american RC-135U deasupra Mării Baltice. Washingtonul a denunțat interceptarea efectuată ‘într-un mod periculos și neprofesionist’ a avionului său, care zbura în spațiul internațional, după cum a relatat CNN.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.