Scandal diplomatic Rusia-Norvegia din cauza lui Rogozin

Dimitri Rogozin a vizitat arhipelagul SvalbardScandal diplomatic Rusia-Norvegia din cauza lui Dimitri Rogozin. Deşi figurează pe lista cu sancțiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, vicepremierul rus a fost în arhipelagul norvegian Svalbard. Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian. Rogozin a spus că norvegienii îl invidiază pentru că s-a scăldat la Polul Nord.

Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internațional special. Rușii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După ‘escapada’ lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricții în ceea ce privește accesul rușilor în arhipelag.

După cum menționa publicația Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul pașapoartelor, unde trebuia să fie oprit.

Ministerul de Externe norvegian a cerut explicații Federației Ruse. Șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 că Rusia a fost înștiințată că Norvegia nu dorește să vadă pe teritoriul ei ‘persoane de pe lista neagră implicate în încălcarea legilor în Crimeea și în Ucraina’.

Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criză ucraineană. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali ruși împotriva cărora s-au impus sancțiuni, care prevăd în special înghețarea activelor și interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

Rogozin a comentat cu ironie că ‘norvegienii, pur și simplu, îl invidiază că s-a scăldat la Polul Nord’.

Vicepremierul rus a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute o vizită în arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea stației științifice arctice ‘Polul Nord-2015’, iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postând mai multe fotografii pe contul său de Twitter din această călătorie.

Moscova ar trebui să depună toate eforturile pentru a explora partea rusă a Arcticii, a declarat el, indicând că această regiune se confruntă cu o mulțime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii.

‘Dar acum accentul este pus astfel încât să venim pentru totdeauna în Arctica și s-o facem să fie a noastră. Cel puțin în partea care se află în zona de responsabilitate a Rusiei’, a afirmat Rogozin, subliniind că este vorba în primul rând de dezvoltarea rutei maritime a Nordului.

La începutul acestui an, a amintit el, președintele Vladimir Putin a decis înființarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice.

‘Toate acestea arată că înalta conducere politică a țării — președinția și guvernul — acordă o deosebită atenție dezvoltării Arcticii în consolidarea poziției noastre în această regiune’, a menționat vicepremierul rus.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.