Scandalul „cash for acces” face victime printre politicienii britanici

Scandalul „cash for acces” face victime printre politicienii britanici. Cu trei luni înainte de alegerile legislative, deputatul Malcolm Rifkind a renunţat să candideze pentru un nou mandat, pentru că a acceptat să facă lobby în rândul diplomaţilor. Şi Jack Straw a renunţat la o nouă candidatură, după ce a fost filmat în timp ce îşi oferea serviciile de consultanţă pentru 5.000 de lire pe zi.

Malcolm Rifkind, deputat conservator şi fost ministru de Externe în Guvernul John Major, a fost prins în capcană de către o echipă de jurnalişti de la Channel 4 şi Daily Telegraph, care pretindeau că reprezintă o companie chineză. Jurnaliştii îi propuneau politicianului să intre în consiliul de administraţie şi să facă lobby pe lângă autorităţile britanice. Filmat cu camera ascunsă, Malcolm Rifkind s-a arătat foarte interesat de propunere şi a promis că va furniza companiei un „acces util” la orice ambasador ar vrut. Politicianul lăsa şi să se înţeleagă că ar putea interveni pe lângă anumiţi miniştri pentru a proteja interesele companiei, dar nu a dat nume.

Deşi deputatul nu a încălcat nicio lege şi nicio regulă a Camerei Comunelor, furtuna politică strârnită în urma publicării materialului l-a determinat să renunţe la o nouă candidatură. Malcolm Rifkind a demisionat şi din funcţia de preşedinte al comisiei parlamentare pentru securitate şi contraspionaj. Rămâne totuşi membru al comisiei şi va avea în continuare acces la documente confidenţiale ale serviciilor de securitate.

Şi un ministru de Externe din Guvernul Tony Blair a căzut victimă lăcomiei. Jack Straw a fost filmat în timp ce îşi oferea serviciile pentru 5.000 de lire pe zi. El a fost suspendat din Partidul Laburist şi a anunţat că nu se va prezenta la alegeri. Politicianul le-a spus jurnaliştilor sub acoperire că nu va lucra pentru ei decât după ce va părăsi Camera Comunelor. El intenţiona însă să obţină o numire în Camera Lorzilor şi din această funcţie ar fi ajutat compania chineză.

Dezvăluirile „cash for acces” au reanimat polemica din jurul integrităţii deputaţilor din Marea Britanie. În 2009, Daily Telgraph a făcut o anchetă în urma căreia a arătat că aleşii britanici abuzau de facturile pentru cheltuieli, pe care le foloseau ca o completare a salariului. Acest lucru a declanşat un scandal imens, care a atins întreaga clasă politică. De atunci, cheltuielile politicienilor sunt controlate mult mai strict.

Discuţiile s-au mutat acum asupra activităţilor remunerate ale deputaţilor, în afara salariului de parlamentar, de 67.000 de lire pe an. De exemplu, fostul premier laburist Gordon Brown a câştigat anul trecut mai mult de un milion de lire în afara salariului din Camera Comunelor, unde, de altfel, nici nu a prea pus piciorul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.