Separatiştii din estul Ucrainei dau un ultimatum Kievului

Kievul are 24 de ore pentru a stabili lista localităţilor din estul Ucrainei care vor beneficia de un statut special. Rada supremă intenţiona să trateze abia săptămâna viitoare acest subiect, dar separatiştii au dat un ultimatum.

‘Suntem pe punctul în care procesul de la Minsk ar putea fi perturbat și setul de măsuri privind aplicarea acordurilor de la Minsk ar putea fi dezavuat’, a declarat reprezentantul special al autoproclamatei ‘republici populare’ Donețk, Denis Pușilin, într-o intervenție avută vineri la postul de televiziune rus Rossia-24.

Potrivit acestuia, parlamentul ucrainean trebuie ca în 24 de ore să stabilească lista cu localitățile ce vor beneficia de statut special, dat fiind faptul că acordurile de la Minsk ‘prevăd o cronologie clară, pas cu pas’.

‘O parte integrantă a acestui pachet de măsuri este reglementarea politică, având o cronologie clară, pas cu pas. Rada Supremă trebuie ca până la 14 martie să adopte lista cu acele zone cărora le va fi atribuit statut special. În cazul în care o astfel de decizie nu va fi luată în 24 de ore, va deveni evident pentru întreaga lume că Kievul nu are de gând să respecte foaia de parcurs, garantată de liderii Rusiei, Germaniei, Franței și, prin urmare, nu dorește o soluționare politică, adică pașnică a conflictului’, susține el.

Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a aprobat decizia referitoare la stabilirea granițelor unor zone, unde de-a lungul liniei de contact, indicată în acordurile de la Minsk, se vor introduce reguli speciale pentru administrația locală. ‘Pentru punerea în aplicare a acestei decizii urmează ca Rada Supremă să adopte o rezoluție și să opereze modificări la legea despre regulile speciale ale administrației locale în anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk’, menționează acest consiliu, citat de TASS.

Următoarea reuniune a parlamentului ucrainean este programată pentru 17 martie, după cum relevă site-ul oficial al forului legislativ de la Kiev.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.