Spania asigură din nou asistenţă sanitară imigranţilor fără acte

Spania da dreptul imigrantilor fara acte la ingrijire medicalaSpania asigură din nou asistenţă sanitară imigranţilor fără acte. Premierul Marino Rajoy a anunţat că Guvernul de la Madrid a renunţat la măsura din 2012, care suprima accesul la centrele de sănătate a celor fără acte pe teritoriul Spaniei.

Reforma suprima cardul de sănătate care dădea acces gratuit la centrele publice de sănătate imigranţilor care nu aveau acte. Aceştia erau nevoiţi fie să meargă la urgenţe, fie să plătească medici privaţi pentru consultaţiile medicale.

„La fel ca în toate ţările Uniunii Europene, nu au dreptul să aibă un card de sănătate, dar sunt trataţi la urgenţe şi în caz de sarcină, naştere şi după aceea. Pare acum mai potrivit şi mai rezonabil ca acest lcuru să se facă în centre de sănătate, pentru ca urgenţele să nu fie suprasaturate”, a transmis premierul spaniol.

Mariano Rajoy a spus că Guvernul său s-a inspirat din deciziile deja luate în anumite regiuni, cum ar fi Catalonia sau Andaluzia şi a decis uniformizarea situaţiei îngrijirilor medicale.

Ordinul Naţional al Medicilor din Spania este mândru că a fost luată această decizie. Din 2012, de la intrarea în vigoare a decretului de lege care a suprimat cardul de sănătate pentru imigranţii fără acte măsura a fost aspru criticată. Oragnizaţia Medici fără Frontiere a denunţat într-un raport efectul devastator al acestei decizii: 2300 de oameni şi-a pierdut în fiecare zi cardul de acces la îngrijire medicală gratuită, adică mai mult de 800.000 într-un an.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.