Stare de asediu la Baltimore, după ciocniri violente între poliţie şi tineri de culoare

Masina de politie distrusa la BaltimoreStare de asediu la Baltimore, în SUA, după ciocniri violente între poliţie şi tineri de culoare. Violenţele au izbucnit după înmormântarea lui Freddie Gray, mort după ce a fost arestat. După o noapte de haos şi intervenţia Gărzii Naţionale, situaţia s-a calmat. Totuşi, pentru a săptămână, oraşul este în stare de asediu între orele 22 şi 5.

După înmormântarea lui Freddy Gray mai multe grupuri de tineri, în special liceeni, care doar ce îşi terminaseră cursurile, au atacat poliţia cu pietre, sticle, cărămizi, cam tot ce aveau la îndemână. Mai multe supermarketuri au fost vandalizate şi mai multe maşini, printre care şi unele ale poliţiei, incendiate. Autorităţile locale au cerut sprijinul poliţiştilor din întreaga regiune, precum şi a Gărzii Naţionale din Maryland.

În urma violenţelor izbucnite într-un cartier din nord-vestul oraşului, au fost răniţi 15 poliţişti, dintre care şase sunt în stare gravă. Mai mulţi reporteri au fost atacaţi şi li s-au furat materialele. Douăzeci şi şapte de oameni au fost arestaţi, dar poliţia a promis că va studia cu atenţie filmările camerelor de supraveghere, pentru a identifica autorii violenţelor.

Municipalitatea din Baltimore a hotărât să închidă toate şcolile marţi. Poliţia din oraş a transmis că a primit ameninţări ale grupărilor de infractori locale, care au fi făcut un „parteneriat pentru a elimina poliţiştii”.

Violenţele au izbucnit imediat după înmormântarea lui Freddie Gray, interogat violent de poliţişti. De altfel, metodele violente de interogare au fost adesea denunţate, inclusiv de către primarul oraşului. Freddie Gray a murit pe 19 aprilie din cauza unei fracturi a vertebreleor cervicale, la o săptămână după ce a fost interogat de poliţia din Baltimore. Decesul este ultimul dintr-o serie de incidente triste, care au ridicat tensiunea între comunitatea de culoare din SUA şi forţele de ordine.

Violenţele de la Baltimore, de luni seara, au fost în contrast cu demnitatea şi calmul care au domnit în timpul funeraliilor tânărului. În jur de 3.000 de oameni, familie, prieteni, dar şi mulţi necunoscuţi, i-au adus un ultim omagiu lui Freddie Gray. Ceremonia a luat o turnură politică atunci când avocatul familiei a ţinut un discurs, îndelung aplaudat. Suntem aici pentru Freddie Gray, dar şi pentru că există mulţi Freddie Gray, a spus avocatul.

De la moartea tânărului, apropae în fiecare zi au avut loc manifestaţii la Baltimore, oraş cu mai multe cartiere sensibile. Violenţele izbucniseră deja în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Mai multe anchete au fost lansate, pentru a se stabili circumstanţele în care Freddie Gray a fost rănit. Pentru moment, nu au fost trase concluzii, însă poliţia din Baltimore a admis faptul că tânărul ar fi trebuit să beneficieze de asistenţă medicală după arestare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.