Stoltenberg, îngrijorat de retragerea armamentului greu din estul Ucrainei

Secretarul general NATO, Jens Stolteberg, este îngrijorat de retragerea armamentului greu din estul Ucrainei. Stoltenberg a avertizat că echipamentele respective ar putea fi repoziționate pentru lupte ulterioare.

”Am constatat retragerea unora dintre armele grele, dar este neclar unde se află ele acum, care este destinația armamentului care a fost retras”, a spus Jens Stoltenberg la Comandamentul suprem al forțelor aliate NATO în Europa (SHAPE) de la Mons (sudul Belgiei).

Potrivit înaltului oficial NATO, încetarea focului în estul Ucrainei ”pare să fie respectată, dar ea rămâne fragilă”.

Întrebat dacă există riscul ca armamentul greu să poată fi repoziționat pentru noi lupte, el a spus: ”Răspunsul scurt este ‘da’. Iată de ce este important să avem informații integrale despre locul unde se află armele acum, numărul lor și locul unde sunt mutate”.

Jens Stoltenberg a acuzat Rusia de menținerea unei prezențe în estul Ucrainei pentru a-i susține pe separatiști. ”Vedem livrări de echipament, forțe și pregătire. Așadar, Rusia încă este prezentă în estul Ucrainei”, a menționat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat marți că Ucraina și-a retras cea mai marte parte a lansatoarelor sale de rachete și a artileriei sale grele, în timp ce ”rebelii susținuți de Rusia și-au retras și ei o parte considerabilă” a armamentului greu de care dispun.

Stoltenberg a reacționat cerându-le tuturor părților din conflictul din Ucraina să garanteze că OSCE poate controla în mod adecvat implementarea acordului de pace, afirmând că ‘monitorizarea încetării focului nu este în niciun caz suficientă în prezent’. ‘Le cer părților să permită observatorilor OSCE să aibă informații, libertate de mișcare și garanții de securitate”, a mai spus Stoltenberg.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.