Structură de securitate specială pentru francezii din ISIS

francezi din ISISStructură de securitate specială pentru francezii din ISIS. Premierul Manuel Valls a anunţat înfiinţarea unui structuri care să se ocupe de aceia dintre cei 445 de cetăţeni şi rezidenţi francezi care se află în prezent în Siria şi în Irak pentru a lupta alături de jihadişti.

„Până la sfârşitul anului”, o structură îi va primi pe tinerii care au plecat să participe la jihad în Siria sau care se întorc din zone de conflict, a anunţat Valls, precizând că aceasta îi va prelua pe bărbaţii şi femeile care nu sunt vizaţi de proceduri judiciare, adică pe cei cărora nu le pot fi reproşate fapte penale pe care le-ar fi comis acolo unde s-au aflat, relatează Le Parisien online.

„De un an, mulţumită iniţiativelor noastre, aproape 1.900 de semnalmente au fost primite (de către Celula pentru prevenirea radicalizării), dintre care un sfert sunt ale unor minori şi – un fapt notabil şi adesea uitat – peste 40% ale unor femei tinere”, a declarat premierul la finalul reuniunii internaţionale a magistraţilor din domeniul luptei împotriva terorismului, din 34 de ţări, care s-a desfăşurat la Paris începând de luni.

Potrivit unui bilanţ prezentat marţi de către Ministerul de Interne, numărul verde pentru semnalarea unor suspecţi de jihadism – 0.800.005.696 – a permis, în decurs de un an, înregistrarea a 1.864 de persoane radicalizate, adică peste jumătate dintre cele 3.786 de cazuri semnalate autorităţilor.

Platforma a constatat 231 de plecări în străinătate.

„Aceste persoane tinere care sunt semnalate urmează să fie puse sub urmărire. De asemenea, este necesar să învăţăm să detectăm mai bine semnele de dinaintea acestor rupturi. În cadrul planului de luptă împotriva radicalizării au fost formaţi 2.500 de funcţionari de la diverse ministere, pe tot teritoriul (francez)”, a declarat şeful Guvernului, la zece zile după dejucarea întâmplătoare a unui atentat care viza una sau mai multe biserici de la Villejuif (Val-de-Marne).

Cu scopul de a „avansa şi explora noi piste”, Manuel Valls a anunţat înfiinţarea acestei structuri menite „să se ocupe, pe bază de voluntariat, de tineri care se întorc din zonele de conflict şi nu fac (…) obiectul unor proceduri judiciare”, care nu sunt plasaţi în detenţie la întoarcere ca suspecţi de terorism. Ei urmează să beneficieze de „un sprijin individualizat, asistenţă psihologică şi măsuri consolidate de încadrare”.

Valls nu a precizat dacă această structură urmează să funcţioneze la fel ca centrul deschis în Danemarca în 2013 sau ca „celula de dezînrolare” înfiinţată în octombrie 2014 în Seine-Saint-Denis, cu patru luni înainte de atacurile de la Paris şi Montrouge, printr-un parteneriat între Prefectura de Poliţie a Parisului şi Ministerul de Interne, condusă de către Sonia Imloul, juristă şi doctor în psihologie. Acest loc, a cărui adresă este ţinută secretă, găzduieşte, de asemenea, membri de familie afectaţi de plecarea unui copil într-o zonă de război.

Premierul francez a anunţat că „1.605 francezi sau rezidenţi în Franţa sunt înregistraţi în prezent pentru implicare în filiere teroriste”, „Între ei estimăm că 445 se află, în prezent, în Siria, iar 99 au fost ucişi acolo”, a adăugat el.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.