SUA: Membru al Gărzii Naţionale arestat pentru finanţarea ISIS

Un membru al Gărzii Naţionale din SUA a fost arestat pentru o presupusă conspiraţie ce ar fi vizat finanţarea ISIS. Hasan Edmonds a fost arestat pe aeroportul din Chicago în timp ce încerca să plece în Egipt, pentru a li se alătura jihadiştilor. A fost arestat şi un văr al maistrului militar, care ar fi plănuit un atac asupra bazei militare din Illinois unde s-a antrenat Edmonds.

În ultimele 18 luni, Divizia pentru Securitate Naţională a Departamentului Justiţiei a judecat sau judecă 32 de cazuri de persoane care au încercat să călătorească în străinătate pentru a oferi sprijin grupării teroriste. Din aceste cazuri, 18 ar implica sprijin acordat ISIS.

Maistrul militar Hasan Edmonds, în vârstă de 22 de ani, a fost arestat miercuri noaptea pe aeroportul internaţional din Chicago, în timp ce încerca să plece către Egipt pentru a se alătura ISIS, potrivit asistentului procurorului general pentru Securitate Naţională John P. Carlin şi altor oficiali federali.

Vărul său, Jonas „Yunus” Edmonds, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat la domiciliul său din Aurora, în legătură cu un presupus complot de a comite un atac armat asupra unei facilităţi militare americane din nordul Illinois, unde se antrenase Hasan Edmonds.

Cei doi cetăţeni americani au fost inculpaţi pentru conspiraţie în vederea oferii de sprijin material şi resurse unei organizaţii teroriste străine.

Cei doi veri au compărut iniţial joi după-amiază în faţa judecătoarei Sheila Finnegan.

După ce un informator al FBI care acţiona sub acoperire pretinzând că este un combatant ISIS din afara Statelor Unite i-a trimis lui Hasan Edmonds o cerere de „prietenie” pe Facebook la sfârşitul lui 2014, el a început să primească mesaje private de la el care arătau că el şi vărul lui sunt dispuşi să meargă în străinătate şi să lupte pentru ISIS, potrivit documentelor judiciare.

Ei au continuat să comunice în săptămânile următoare, Hasan Edmonds exprimându-şi îngrijorările privind cazierul judiciar al lui Jonas Edmonds, care l-ar împiedica pe acesta să călătorească în străinătate.

La 2 februarie, Hasan Edmonds l-a contactat pe informator din nou şi i-a spus că el şi vărul lui vor să comită un atac pe teritoriul american. „Sincer, ne-ar plăcea să facem ceva similar cu ce au făcut fraţii din Paris”, a declarat el, referindu-se la atacurile teroriste din ianuarie, soldate cu 16 morţi.

Procurorii au declarat că Jonas Edmonds l-a contactat pe informator pentru a aranja detaliile călătoriei. „Numărul unu pe lista mea este Mosul”, a afirmat el, referindu-se la al doilea oraş ca mărime din Irak.

În această săptămână, Jonas Edmonds a acceptat că nu poate călători în afara Statelor Unite şi i-a spus infomatorului FBI despre intenţia sa de a cumpăra mitraliere AK-47 şi grenade pentru a comite un atac la o instalaţie militară. El ar fi urmat să folosească uniforma vărului său şi „a anticipat un număr de 100-150 de cadavre”. El a primit o listă cu ofiţeri de rang înalt de la vărul lui şi a fost sfătuit să îi „împuşte în cap”, potrivit documentelor judiciare.

Procurorii susţin că Jonas Edmonds plănuia să comită atacul după ce Hasan părăsea teritoriul american.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.