SUA şi Coreea de Sud încep manevre militare comune

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au început luni exerciţii navale comune de două zile în largul coastei estice a statului coreean, cu participarea unui portavion american cu propulsie nucleară.

Spre începutul zilei, USS Nimitz /CVN 68/, cu o greutate de 97.000 de tone, a părăsit portul sud-estic Busan pentru a efectua manevre împreună cu marina sud-coreeană în Marea Japoniei /denumită Marea de Est de Seul/, în apropiere de Pohang, conform agenţiei de presă Yonhap, care a citat un înalt oficial militar.

Grupul de atac Nimitz /Nimitz Strike Group/ este format din portavionul USS Nimitz şi mai multe crucişătoare şi distrugătoare dotate cu rachete teleghidate.

Coreea de Sud a mobilizat distrugătorul King Sejong, dotat cu sistemul antirachetă Aegis, şi distrugătorul Chungmugong Yi Sunshin /clasa DDH-II/ pentru exerciţiile de război.

Oficiali militari au afirmat că distrugătoarele cu sisteme Aegis ale celor două ţări vor efectua manevre pentru detectarea rachetelor, manevre antisubmarin şi antiaeronavă. Cu toate că Seulul şi Washingtonul susţin că manevrele sunt pur defensive, Phenianul nu a întârziat să condamne prezenţa în apropierea teritoriului său a portavionului cu propulsie nucleară.

Secretariatul nord-coreean al Comisiei pentru Reunificarea Paşnică a Coreii a apreciat că această prezenţă este o ‘ameninţare deschisă şi o tentativă de şantajare a RPDC şi, totodată, o gravă provocare militară de a lansa un război nuclear /…/ cu orice cost asupra Peninsulei Coreea’.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.