SUA şi Turcia antrenează rebelii sirieni ca să lupte cu ISIS

SUA şi Turcia vor antrena rebelii sirieni pentru a lupta cu ISIS. Ambasadorul Statelor Unite în Turcia, John Bass, şi subsecretarul Ministerului turc de Externe, Feridun Sinirlioglu au semnat un acord privind instruirea şi echiparea rebelilor sirienei moderaţi.

Armata americană a anunțat că intenționează să trimită peste 400 de militari, inclusiv forțe pentru operațiuni speciale, pentru a instrui moderații sirieni în locuri din afara Siriei, în cadrul luptei împotriva militanților Statului Islamic.

Oficialii americani au anunțat că intenționează să antreneze aproximativ 5.000 de combatanți sirieni pe an, timp de trei ani, în cadrul planului. Arabia Saudită și Qatarul, precum și Turcia au declarat că pun la dispoziție locuri de antrenament.

Turcia speră că antrenamentele vor sprijini de asemenea opoziția siriană, slăbită și divizată, în războiul ei împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad.

Grupările rebele siriene susţinute de Statele Unite au pierdut teren în război civil din Siria, unde luptă atât împotriva jihadiştilor din cadrul SI, cât şi împotriva forţelor regimului de la Damasc.

Eforturile Statelor Unite de a învinge SI au fost împiedicate de o serie de dezacorduri cu aliaţii săi. Unii dintre ei, precumTurcia, au fost reticenţi în a se angaja împotriva SI dacă acest pas nu este însoţit de o strategie pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, considerat o „bestie neagră” de autorităţile de la Ankara.

Armata Siriană Liberă este văzută de Turcia ca un actor-cheie în conflictul din Siria, dar grupul a fost măcinat de diviziuni și a suferit eșecuri în lupta cu forțele guvernamentale și alte facțiuni rebele.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.