Sute de copii şi femei răpiţi în Nigeria de Boko Haram

Sute de copii şi femei au fost răpiţi în Nigeria de Boko Haram. Potrivit locuitorilor din Damasak, oraş din nordul Nigeriei, aproximativ 500 de copii au dispărut, după ce Boko Haram s-a retras din oraş, în urma asaltului armatei din Niger şi Ciad.

Trupe din Niger şi Ciad au cucerit oraşul Damasak luni, după luni întregi în care acesta s-a aflat sub controlul militanţilor islamişti. Aceste trupe fac parte din forţa regională formată recent pentru a ajuta Nigeria să combată insurgenţii.

Senatorul care reprezintă nordul statului Borno, Maina Maaji Lawan, a declarat pentru corespondentul BBC în Nigeria că acest caz din Damasak este unul tipic şi multe sute de copii au dispărut. „Cei mai mici sunt daţi la madrassa (şcoli islamice) … iar băieţii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani sunt înrolaţi şi îndoctrinaţi pentru a fi pregătiţi să execute misiunile lor oribile”, a declarat el.

Boko Haram a generat un val de revolte la nivel internaţional în aprilie 2014, după ce a răpit peste 200 de fete de la o şcoală din Chibok, un oraş din statul Borno, în nord-estul Nigeriei.

Damasak este un oraş comercial din statul Borno, situat la graniţa cu Nigerul şi la 200 de kilometri de principalul oraş al statului, Maiduguri. Acesta a fost cucerit de militanţi la sfârşitul anului trecut.

Omul de afaceri Malam Ali din Damasak, al cărui frate figurează printre cei dispăruţi, a declarat pentru BBC că băieţii au fost duşi într-o madrassa de către Boko Haram, atunci când militanţii au cucerit oraşul. După ce aceştia au pierdut controlul asupra lui, băieţii nu au mai fost găsiţi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.