Ţările Ligii Arabe creează o forţă militară comună

Ţările Ligii Arabe creează o forţă militară comună. Scopul acesteia este contracararea ameninţărilor la adresa securităţii din Yemen şi Libia în timp ce puterile regionale Arabia Saudită şi Iranul se implică în războaie confesionale prin interpuşi.

O propunere anterioară similară nu a reuşit să producă rezultate tangibile în lumea arabă divizată, relatează Reuters, în pagina electronică. Ministrul egiptean de Externe Sameh Shukri a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că forţa arabă va fi benevolă, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu va fi obligată să participe. Cel puţin două state au promis să participe la această forţă, a adăugat el.

Forţa unificată va fi supervizată de şefii Statelor Majore ale forţelor armate arabe, a declarat preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi.

Pericolele cu care se confruntă regiunea de la Primăvara Arabă din 2011 sunt complexe. În timp ce conflictele se intensifică în Yemen şi Libia, războiul civil din Siria intră în cel de-al cincilea an. Egiptul, cea mai populată ţară arabă, se confruntă cu o insurgenţă islamistă.

Militanţii Statului Islamic au preluat controlul unor teritorii importante din Irak şi Siria şi au grupări prin toată lumea arabă. Statele Unite şi marile puteri încearcă să încheie un acord în domeniul nuclear cu Iranul, un proces care îngrijorează mulţi lideri arabi sunniţi care se tem de o creştere a influenţei regionale a Iranului şiit.

Comunicatul final al summitului cere „coordonare, eforturi şi paşi către înfiinţarea unei forţe arabe unificate” pentru a interveni în ţări ca Yemen.

Mişcarea intervine după ce Arabia Saudită a format o coaliţie din zece state arabe împotriva combatanţilor şiiţi care au avansat rapid în Yemen şi a lansat atacuri militare împotriva lor joi.

Operaţiunea condusă de saudiţi în Yemen a evidenţiat rivalitatea dintre regatul predominant sunnit şi Iranul şiit şi ar putea inflama conflictele confesionale prin interpuşi care s-au răspândit în Orientul Mijlociu de la Primăvara Arabă din 2011.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.