Tensiuni la Ierusalim. Acces limitat pe Esplanada Moscheilor

Poliția israeliană a anunțat, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, că doar palestinienii cu vârste de peste 50 de ani vor fi autorizați să se roage miercuri pe Esplanada Moscheilor, în Orașul Vechi al Ierusalimului, teatrul unor tensiuni crescânde.

Potrivit declarațiilor unei purtătoare de cuvânt a poliției, Luba Samri, decizia a fost luată ca urmare a unor ”informații privind intenția unor tineri arabi de a perturba ordinea publică miercuri”.

Luni, pe Esplanada Moscheilor au izbucnit confruntări între polițiști și tineri palestinieni, cărora nu li s-a permis accesul.

Musulmanii au considerat aparent drept o provocare autorizarea, în ajun, de către autorități a vizitei unor evrei radicali și coloniști israelieni pe Esplanadă. Evreii au voie să meargă pe Esplanadă, timp de câteva ore și sub strictă supraveghere, dar nu au dreptul să se roage.

Ministrul israelian al securității interne, Yitzhak Aharonovitch, a amenințat marți seara cu închiderea completă a Esplanadei, dacă situația nu se va calma.

”Vrem ca Muntele Templului (denumirea dată de evrei Esplanadei) să rămână deschis atât pentru musulmani, cât și pentru evrei, dar, dacă evreii nu mai pot merge acolo, atunci nici musulmanii să nu mai aibă posibilitatea”, a declarat presei ministrul, citat de radioul militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.