Trei oameni au stat ascunşi noaptea în trecută în Muzeul Bardo

Trei oameni au stat ascunşi noaptea în trecută în Muzeul Bardo din Tunisia. Este vorba despre un ghid şi doi turişti spanioli, printre care şi o femeie însărcinată. Ghidul i-a ascuns pe cei doi într-un birou, atunci când muzeul a fost atacat de jihadişti. Toţi sunt teferi, iar autorităţile trebuie acum să spună cum a fost posibil ca cei trei să nu fie găsiţi noaptea trecută de către forţele de ordine care au controlat muzeul.

Bilanţul victimelor atentatului din Tunisa creşte şi încă mai sunt oameni grav răniţi, în privinţa cărora medicii sunt rezervaţi. Printre victime sunt şi doi dintre atacatori şi un poliţist. 20 de turişti străini au fost ucişi, dintre care doar 13 au fost indentificaţi.

Preşedinţia tunisiană a anunţat că nouă suspecţi au fost arestaţi. Patru dintre aceştia ar fi participat la atentat, iar cinci dintre cei arestaţi ar fi ajutat la pregătirea operaţiunii. De altfel, presa internaţională scrie că atentatul din Tunisia a fost minuţios pregătit şi s-a dorit să aibă o valoare simbolică. Astfel, atacul a fost dat chiar în momentul în care Parlamentul dezbătea o lege contra terorismului. Potrivit primelor informaţii, teroriştii ar fi încercat mai întâi să intre în clădirea Parlamentului şi abia după ce nu au reuşit au început să tragă în turiştii de la Muzeul Bardo. Coincidenţă sau nu, chiar în acea perioadă a zilei este cel mai mare aflux de turişti la muzeu.

Sosesc detalii şi despre cei doi atacatori care au fost ucişi. Identificaţi drept Saber Khachnaoui şi Yassine Labidi, cei doi sunt de origine tunisiană. Potrivit Le Monde, primul ar fi originar din Kesserine, oraş din centrul ţării situat la 30 de kilometri de frontiera algeriană. Această regiune este teatrul unor confruntări frecvente între forţele de securitate şi celulele jihadiste care şi-au găsit sălaş pe muntele Chaambi. Pe 18 februarie, patru membri ai gărzilor naţionale au fost ucişi în zonă. Iar pe 17 iulie 2014, 14 militari au murit pe muntele Chaambi în timpul unui atac cu lansatoare de rachete şi mitraliere al jihadiştilor.

De la Primăvara Arabă din 2011, pericolul jihadist a fost adesea citat de către conducătorii tunisieni drept principala ameninţare a instituţiilor democratice tunisiene. Cu toate astea, atentatul de la Muzeul Bardo a surprins, căci până acum jihadiştii luptau în pricipal cu forţele de ordine, nu şi cu civili. Atentatul de la sinogoga din Djerba, din 2002, în urma căruia au murit 19 oameni, printre care 14 turişti germani, fusese o excepţie.

Turiştii care au fost ucişi, răniţi sau care sunt daţi dispăruţi proveneau de pe două vase de croazieră aparţinând companiilor italiene MSC şi Costa, care făceau escală la Tunis. Ele au părăsit portul încă de miercuri seara, pentru securitatea celor 3000 de oameni de la bord şi au anunţat că pentru moment nu vor mai face ecale în capitala Tunisiei.

Tunisia a mobilizat deja armata pentru a asigura securitatea. Forţele de ordine vor fi prezente în mariule oraşe şi vor fi instituite filtre la intrările şi ieşirile din oraşe.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.