UE vrea să normalizeze relaţiile cu Havana până la sfârşitul anului

UE vrea să normalizeze relaţiile cu Havana până la sfârşitul anului. Uniunea Europeană şi Cuba sunt de acord să accelereze ritmul negocierilor pentru normalizarea relaţiilor, pe care speră să le finalizeze până la sfârşitul anului 2015, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Aceasta a subliniat că nu există o competiţie între Bruxelles şi Washington pe marginea subiectului.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene efectuat o vizită în Cuba, în cadrul căreia a întâlnit mai mulţi miniştri şi înalţi responsabili cubanezi, printre care şi preşedintele Raul Castro. S-a convenit să fie crescute atât rimtul, cât şi nivelul întâlnirilor UE – Cuba.

Ministrul cubanez al Afacerilor Externe, Bruno Rodriguez, este aştepatat pe 22 aprilie la Bruxelles pentru discuţii, înainte de a patra rundă de discuţii ce vizează un „Acord de dialog politic şi cooperare”, destinat îmbunătăţirii realaţiilor statelor membre UE cu Havana.

Federica Mogherini a declarat că a insistat asupra necesităţi structurării dialogului asupra chestiunilor legate de drepturile omului, fără a aborda cazuri particulare.

„Am încredere în capacitatea noastră a de continua lucrul în această chestiune”, a spus Mogherini, care a apreciat discuţia cu Raul Castro pe această temă drept una pozitivă. În cadrul negocierilor lansate în aprilie 2014, Cuba doreşte ca Uniunea Europeană să abandoneze poziţia comună adoptată încă din 1996, potrivit căreia cooperarea europeană cu regimul comunist cubanez este condiţionată de progrese ale democraţiei.

Bruxellesul doreşte să poată comunica mai flexibil cu Havana şi îi cere Cubei să semneze sau să ratifice mai multe tratate internaţionale în domeniul drepturilor omului. Problematica drepturilor omului a făcut obiectul mai multor „diferenţe de interpretare” în cadrul ultimei runde de discuţii, care a avut loc la începutul lunii martie la Havana.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.