Ultima zi de campanie electorală în Israel. Ce a promis Netanyahu

Campanie electorală s-a terminat în Israel. Ultima promisiune a premierului Bejamin Netanyhu a promis că palestinienii nu vor putea crea un stat, dacă rămâne în funcţie. Netanyahu a declarat că o retragere israeliană din teritorii nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiştilor din grupul Stat Islamic.

Tot în ultima zi de campanie Netanyahu a anunţat că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii, Har Homa, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuinţe.

Principalul adversar al lui Netanyahu, Isaac Herzog, s-a arătat mai reţinut, respingând o împărţire a Ierusalimului.

Aproape 6 miliaone de israelieni sunt aşteptaţi marţi la urne pentru a-şi alege cei 120 de deputaţi. În noaptea de marţi spre miercuri ar trebui să se cunoască componenţa celei de-a doupzecea Knesset. Rezultatele oficiale sunt aşteptate joi după-amiază. Este posibil să treacă însă mai multe zile sau chiar săptămâni până când va fi cunoscut numele noului şef al guvernului. Alegerile sunt privite în mare măsură ca un referendum, pto sau contra Netanyahu, care ar obţine al partulea său mandat.

Lupta se anunţă strânsă. În ultimele sondaje, opoziţia condusă de Uniunea sionistă, alianţă a partidului laburist al lui Isaac Herzog şi a HaTnuah, partidul lui Tsipi Livni, depăşeşte cu câteva locuri Likudul lui Netanyaho. Şi a apărut o nouă formaţiune de centru-dreaqpta, Kulanu, al cărei lider, Moshe Kahlon, a părăsit Likud. Guvernul, cel mai probabil de coaliţie, va avea nevoie de susţinerea Kulanu, care ar putea obţine între 8 şi 10 voturi. Adevărata provocare a acestor alegeri rămâne dacă se va reuşi crearea unei coaliţii de opoziţie. Ultimele sondaje înainte de alegeri arătau că 72% dintre israelieni îşi doresc o schimbare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.