UMP-ul lui Sarkozy câştigă alegerile departamentale în Franţa

UMP-ul lui Sarkozy câştigă alegerile departamentale în Franţa. Partdul de dreapta consus de fostul preşedinte a depăşit atât socialişii lui Hollande, cât şi Frantul Naţional, extrema dreaptă consusă de Marine Le Pen. Partidul UMP, condus de Nicolas Sarkozy, și aliații săi de centru din UDI s-au situat în frunte, cu 32,5% din voturi, potrivit estimărilor institutelor de sondare a opiniei publice.

Socialiștii și partenerii lor de stânga ating 36,2% față de 36,5% pentru blocul de dreapta, însă această luptă strânsă este în realitate pur teoretică și nu va putea împiedica înfrângerea electorală a stângii, măcinată de diviziuni interne, consideră politologii.

Scrutinul de duminică a fost marcat de o rată ridicată absenteismului, estimat la circa 50%, însă participarea a fost superioară celei de la europenele din mai 2014 și de la precedentul scrutin local comparabil din 2011.

Mobilizarea mai puternică a electoratului a fost în defavoarea Frontului Național care a eșuat în ambiția sa de a se clasa în frunte pentru a doua oară în mai puțin de un an după europene.

FN a ocupat luni întregi primul loc în sondajele pentru aceste alegeri departamentale, însă avansul față de UMP s-a pierdut în ultimele zile.

La conducerea a circa 60 de departamente din totalul de 101, stânga divizată (socialiști, ecologiști, comuniști) este amenințată să piardă aproape 30.

UMP ar putea profita în turul secund de susținerea stângii pentru a contra extrema dreaptă și, astfel, împreună cu aliații de centru să devină marii învingători ai alegerilor departamentale.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.