Ungaria plăteşte despăgubiri pentru noroiul roşu din 2010

Ungaria va despăgubi cu 400 de milioane de forinţi (1,3 milioane de euro) victimele celui mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării, care a avut loc în 2010. Este vorba despre 70-80 de familii care au suferit traume psihologice sau răniri în urma spargerii şi deversării unui rezervor cu noroi roşu aparţinând unei firme producătoare de alumină din Ajka.

Compania de alumină MAL, din vestul Ungariei, proprietara rezervorului care s-a spart în 2010 şi a inundat zone rezidenţiale, a fost amendată în septembrie 2011 cu suma de 135 de miliarde de forinţi (471 de milioane de euro) pentru dezastrul provocat. Autoritatea pentru mediu din zona central-vestică a Ungariei a impus amenda pentru pagubele provocate de scurgerea toxică.

Scurgerea toxică a provocat moartea a zece persoane şi a distrus sute de case, în trei oraşe, anunţa Guvernul de atunci. Când a calculat valoarea exactă a amenzii, autoritatea a luat în considerare amploarea fără precedent a acestei scurgeri de substanţe toxice.

Zece persoane au murit, la 4 octombrie, după ce un rezervor fisurat al uzinei de bauxită de aluminiu din Ajka, o localitate situată la 160 de kilometri vest de Budapesta, a cedat, deversând aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi roşu, toxic, pe o suprafaţă de câteva zeci de kilometri pătraţi.

Noroiul toxic, foarte alcalin, a poluat apele din apropiere, până la Dunăre, unul dintre cele mai mari fluvii europene, provocând cel mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.