Valls: Jihadismul în Libia, o ameninţare pentru Europa

Jihadismul terorist constituie o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, a apreciat sâmbătă premierul francez Manuel Valls, în cadrul unei reuniuni a liderilor social-democrați europeni desfășurate la Madrid.

Reuniunea cu ușile închise a liderilor social-democrați europeni are drept scop definirea unei poziții comune asupra a trei subiecte esențiale pentru publicul european: terorismul, politica externă și ocuparea forței de muncă.

”Este nevoie de luciditate pentru a explica opiniei publice că terorismul jihadist s-a instalat în societățile noastre occidentale”, a declarat Valls, evocând atacurile teroriste comise de la începutul anului în Franța și Danemarca.

Șeful guvernului de la Paris a menționat că 3.000 de indivizi aflați pe teritoriul Franței au atras atenția serviciilor de securitate franceze prin potențialul lor de radicalizare și a insistat asupra analizării acestei situații, alături de apariția unui ”islamo-fascism” — combinație de ”totalitarism” și de ”fanatism islamist”.

”Islamismul radical ne-a declarat război”, a spus Manuel Valls.

El a subliniat necesitatea consolidării mijloacelor de luptă antiteroristă și a protejării mai eficiente a frontierelor Europei, în special prin crearea unui registru comun european cu datele pasagerilor (PNR) și prin controale la intrarea în spațiul Schengen.

Sursa: Agerpres

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.