VIDEO Demonstraţie de forţă ISIS în Libia

ISIS a făcut o demonstraţie de forţă în Libia. Jihadiştii au organizat o paradă cu 40 de maşini de poliţie, sclipitoare şi au intrat în oraşul Benghazi. Desigur, aplaudaţi de locuitorii oraşului şi, desigur, filmând acest lucru, pentru a demonstra de ce mijloace dispun şi cât de iubiţi sunt.

Ansar al-Sharia din Benghazi a declarat oraşul Benghazi ca fiind „emirat islamic” în iunie 2014, iar trei luni mai târziu a jurat credinţă grupării teroriste Stat Islamic. Aripa libiană a SI a fost considerată responsabilă de uciderea ambasadorului Statelor Unite Christopher Stephens, în atacul de la Benghazi din 2012.

Duminică, o înregistrare video sub sigla SI prezenta decapitarea a 21 de bărbaţi egipteni de confesiune creştină recent răpiţi în Libia.

ISIS în Libia, noul front al islamiştilor

Începând din august 2014, Ansar al-Sharia şi-a consolidat controlul asupra unor oraşe din nordul Libiei, porturi la Marea Mediterană, precum Sirte, Nofalya, Derna şi Benghazi, Abu Bakr al-Baghdadi numidu-l lider în zonă pe Ali Al-Qarqaa.

„Libia este văzută acum de nord-africani ca un loc unde este posibil să se extindă califatul. Spre deosebire de anii precedenţi, când oamenii plecau din Libia pentru a ajunge în Levant (Siria) să lupte alături de jihadişti, acum oamenii se întorc. Ţinând cont de faptul că deja ei se cred un stat şi ca urmare a execuţiilor ce au avut loc, ei simt că sunt destul de puternici şi de numeroşi pentru a lupta. Ştiu, în acelaşi timp, că Occidentul acţionează foarte lent”, a declarat analistul Theodore Karasik.

La trei ani de la îndepărtarea fostului lider libian Muammar Gaddafi, principalele oraşe ale ţării au căzut pradă mai multor grupări extremiste, precum Ansar al-Sharia, Libya Dawn şi Islamic Youth Shura Council, care apoi au jurat credinţă SI. Gruparea teroristă, ce a cucerit deja zone importante din Irak şi Siria, încearcă să profite de poziţia Libiei, pentru a ameninţa Europa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.