VIDEO În jur de 700 de morţi în cel mai grav naufragiu din Mediterana

Garda de coasta cauta naufragiati in MediteranaÎn jur de 700 de oameni au murit în ceea ce este considerat cel mai grav naufragiu din Mediterana. Doar 49 de oameni au fost salvaţi şi 24 de cadavre au fost recuperate din mare. Garda de Coastă italiană a publicat primele imagini ale operaţiunii de salvare.

Oamenii au plecat din Libia şi se îndreptau spre Italia. La 130 km de coasta libiană a fost emis un semnal S.O.S. Garda de coastă italiană a cerut cargoului portughez King Jacob să îşi schimbe ruta în direcţia apelului. Există mai multe versiuni: fie migranţii s-au aruncat în mare atunci când au văzut nava portugheză, fie s-au deplasat pe aceeaşi parte a bărcii. Barca de 30 de metri s-a dezechilibrat şi s-a răsturnat.

Nu se cunoaşte cu exactitate numărul oamenilor care se aflau pe barca libiană. Este posibil ca o parte dintre cei cazuţi în apă să nu fie găsiţi niciodată. Bilanţul estimat al victimelor urmează să fie clarificat după ce ofiţerii vor intervieva supravieţuitorii.

„Există temeri că ar putea fi sute de morţi”, a declarat Papa Francisc în faţa credincioşilor în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. El şi-a plecat capul şi s-a rugat în linişte, aşa cum au făcut multe dintre zecile de mii de persoane reunite în piaţă.

Accidentul are loc la câteva zile după ce organizaţia Salvaţi Copiii a anunţat că aproximativ 400 de persoane au dispărut de pe o altă ambarcaţiune în largul coastei libiene, în timp ce Italia pledează pentru mai mult ajutor din partea partenerilor europeni pentru a face faţă afluxului de imigranţi care se îndreaptă spre ţărmurile sale dinspre Africa de Nord.

„Cerem ajutor de peste un an şi ei încă nu au răspuns”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Carlotta Sami, pentru postul de televiziune italian SKY TG24.

„Dacă bilanţul acestei ultime tragedii se confirmă, numărul morţilor în Mediterana în ultimele zece zile va fi de peste 1.000. Tragedia de astăzi este una de proporţii enorme, confirmând necesitatea unei intervenţii europene care să pună în aplicare mijloace adecvate de salvare”, a precizat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.