VIDEO ISIS a distrus muzeul din Mosul

ISIS a distrus muzeul din Mosul. Jihadiştii au postat un videoclip în care câțiva membri ai organizației islamiste distrug statui și sculpturi antice din Muzeul de Istorie din orașul irakian Mosul. Unele dintre artefacte datau din secolul al VII-lea î.e.n, din perioada asiriană.

În film apar circa zece bărbați care sparg cu ciocanul, târnăcopul sau picamerul obiecte din muzeul consacrat vechiului oraș asirian Ninive, pe locul căruia se află actualul Mosul. ‘Profetul ne-a spus să scăpăm de statui și relicve’, susține un jihadist în înregistrarea video.

ISIS atacă regulat patrimoniul istoric irakian. În septembrie 2014, la un colocviu al UNESCO, experții au tras un semnal de alarmă după ce numeroase biserici și alte monumente de patrimoniu, creștine, evreiești sau musulmane, au fost dinamitate. ‘Patrimoniul irakian este într-un pericol foarte mare’, a declarat la acea vreme ambasadorul Franței delegat la UNESCO, Philippe Lalliot.

Tot la Mosul, ISIS a ars biblioteca oraşului. Mai mult de 100.000 de documente, printre care şi cărţi rare, au fost distruse.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.