Wikipedia dă în judecată NSA şi Departamentul Justiţiei al SUA pentru spionaj cibernetic

Wikipedia dă în judecată NSA şi Departamentul Justiţiei al SUA pentru spionaj cibernetic. Wikimedia Foundation acuză NSA şi Guvernul american de colectarea în masă a datelor online între reţele din Statele Unite, pe care o încălcare a drepturilor constituţionale la viaţă privată şi libertate de exprimare.

„Supravegherea erodează promisiunea iniţială a unui Internet ca spaţiu deschis pentru colaborare şi experimentare şi ca un loc eliberat de frică”, a declarat marţi Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, citat într-un comunicat.

Procesul vizează un amendament din 2008 al legii spionajului (Foreign Intelligence Surveillance Act) care permite colectarea „incindentală” a comunicaţiilor cetăţenilor americani, dacă are loc atunci când sunt vizate comunicaţii ale unor străini despre care se crede că trăiesc în afara graniţelor americane.

NSA are interdicţia să vizeze în mod deliberat comunicaţiile americanilor fără un mandat în acest sens.

Amploarea programele de supraveghere NSA a fost dezvăluită în 2013 de către Edward Snowden. Apărătorii acestora susţin că programele sunt necesare în depistarea unor potenţiali terorişti.

Avocaţi de la Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) au depus plângerea din partea Wikimedia Foundation. Printre pările din proces se mai află Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) şi Asociaţia naţională americană a avocaţilor pentru cauze penale.

Sursa: Mediafax

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.