ISIS a ucis 300 de ostatici yazidi în Irak

ISIS a ucis 300 de yazidiISIS a ucis 300 de ostatici yazidi în Irak. Ostaticii au fost executaţi în districtul Tal Afar, vecin cu oraşul Mosul, a anunţat Partidul yazidi al Progresului înr-un comunicat. Numeroşi minoritari yazidi sunt ţinuţi ostatici la Mosul, principalul fief al grupării ISIS, după ce islamiştii au preluat controlul unor teritorii vaste în nordul şi vestul Irakului şi în estul Siriei în 2014.

Yazidi, a căror religie include elemente provenind de la mai multe credinţe, sunt consideraţi necredincioşi de către gruparea sunnită SI.

Mii de persoane din cadrul acestei minorităţi s-au refugiat în regiuni din nordul Irakului aflate sub controlul kurzilor, după ce SI a preluat controlul asupra districtului Sinjar, cu populaţie majoritar yazidi, în provincia Ninive.

Sute de bărbaţi yazidi au fost ucişi, iar unele femei yazidi sunt ţinute ostatice şi folosite ca scalve sexuale.

Partidul yazidi al Progresului condamnă acest ultim masacru drept o „crimă atroce” şi îndeamnă forţele irakiene să-i elibereze pe membrii grupului minoritar ţinuţi în continuare ostatici de către ISIS, se arată în comunicat, citat de site-ul Kurdish Shafaq News.

ISIS a predat unor oficiali kurzi, în ianuarie, aproximativ 200 de minoritari yazidi, în principal bătrâni, în apropiere de oraşul Kirkuk. Mulţi dintre ei, ţinuţi ostatici la Mosul, aveau diverse dizabilităţi sau erau răniţi. SI nu şi-a motivat gestul.

În ultimele luni gruparea ISIS a fost respinsă din unele dintre zonele pe care le-a cucerit, însă numeroase sate yazidi se află în continuare sub controlul islamiştilor.

Forţele kurde peshmerga au respins gruparea ISIS în nord-vestul Irakului, în decembrie, în urma unui lung asediu asupra Munţilor Sinjar, unde s-au refugiat numeroşi yazidi.

Guvernul irakian, susţinut de Iran, a anunţat că a reluat controlul asupra oraşului Tikrit, în aprilie.

Sursa: Mediafax

You may also like...

1 Response

  1. Noua Scârbă Mondială spune:

    O.N.U. ce păzește ?
    Aceasta este crima împotriva umanității .
    Dacă vreun membru din familia unui reprezentan O.N.U. ar fi ucis de către acesta bandă de criminali imediat se intervenea,dar cum și așa suntem mulți pe planeta,în opinia unor imbecili,dece să se intervină ,nu-i așa ?
    Noua Scârbă Mondială !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.