Iurie Leancă şi-a lansat un nou partid, Partidul Popular European

Iurie Leancă şi-a lansat un nou partid, Partidul Popular European. Fostul premier moldovean a declarat, odată cu lansarea noii formaţiuni politice, că Republica Moldova este condusă de comunişti, iar coaliţia de guvernare este o grupare de interese care nu are nimic cu valorile europene. El a precizat că formaţiunea sa politică va reprezenta electoratul proeuropean şi va acoperi „golul imens” lăsat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

„Moldova este condusă de comunişti, de votul lor depinde votarea legilor. În prezent, în Republica Moldova nu există partide care să reprezinte electoratul european. Şi asta s-a întâmplat ca urmare a nerespectării votului dat de electoratul proeuropean. Azi la guvernare avem o grupare de interese, o construcţie politică improvizată. PLDM nu mai este azi un partid credibil, nu are nimic cu valorile democratice şi europene. A împrumutat de la comunişti vechile lor obiceiuri. Este prima dată când din discursul oficialilor europeni dispar declaraţiile cu privire la perspectiva europeană a Republicii Moldova”, a declarat Leancă.

„Vom avansa în formarea echipei în aşa fel încât să fim pregătiţi în orice moment să preluăm guvernarea”, a mai spus Leancă, fost membru al PLDM.

Din partidul lui Leancă vor face parte inclusiv istoricul şi politologul Octavian Ţâcu, fost ministru al Tineretului şi Sportului, analistul politic Oazu Nantoi, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă (consilier al fostului premier Vlad Filat), fostul deputat PLDM Ghenadie Ciobanu, fostul şef al Cabinetului fostului premier Iurie Leancă, Eugen Sturza.

În ultima perioadă, mai mulţi funcţionari şi-au dat demisia pentru a se alătura fostului premier, printre aceştia fiind şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, dar şi foştii viceminiştri de Externe, Valeriu Chiveri şi Iulian Groza. Totodată, membru fondator al noului partid este şi fostul vicepremier pentru Reintegrare Eugen Carpov.

Iurie Leancă a anunţat, la sfârşitul lui februarie, că părăseşte PLDM, după ce Guvernul condus de Chiril Gaburici a primit votul Parlamentului. Potrivit lui Leancă, faptul că PD (Partidul Democrat), PLDM şi PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) au votat un guvern minoritar înseamnă un pas înapoi în parcursul european al Republicii Moldova.

Sursa: Mediafax

You may also like...

1 Response

  1. chihai angela spune:

    sint mindra de aceast partid ca sa intemeeat si chiar sint deacord voluntar sa particip la acest partid bravo si Dumnezeu sa va ajuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.