Pegida şi-a deschis o filială în Spania

Mişcarea antiislamistă Pegida, înfiinţată în Germania şi unde ia amploare, a anunţat că a deschis o filială în Spania. Pegida a început să se extindă şi în alte regiuni din Europa, după atacurile armate de la Paris.

Filiala spaniolă a Pegida a fost lansată pe Twitter, pe 8 ianuarie, la o zi după atacul armat comis la Paris, la sediul săptămânalului francez satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

„Islamul nu are ce căuta în societăţile libere şi democratice ca cele din Europa”, scria grupul în primul său mesaj postat pe reţeaua de microblogging.

Filiala spaniolă a Pegida – acronimul german pentru Patrioţi europeni contra islamizării Occidentului – a atras de atunci aproximativ 800 de abonaţi pe Twitter, iar pagina sa de facebook are peste 2.700 de „like”-uri.

„Pregătim o manifestaţie a Pegida Spania, la care vor veni membri Pegida Germania. Vom publica pe Twitter data şi o vom anunţa pe e-mail”, a precizat filiala spaniolă într-un e-mail trimis AFP.

Prin profilul de pe Twitter, ea urmăreşte deja mai multe grupări de extremă dreapta spaniole, între care şi Falange, partidul naţionalist care a furnizat în parte fundamentele ideologice ale dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975).

Pegida Spania a preconizat iniţial să-şi organizeze prima manifestaţie lunea trecută, în faţa celei mai mari moschei din Madrid. Însă gruparea a anulat-o până la urmă, după ce autorităţile nu au autorizat mitingul, sfătuind-o să caute alt loc.

Pegida a apărut în Germania. După o primă defilare, la care au participat 500 de persoane, în octombrie, mişcarea – care se mobilizează în fiecare zi de luni împotriva religiei musulmane şi solicitanţilor de azil – a luat amploare, adunând 18.000 de persoane lunea trecută, un record până în prezent.

În afară de Spania, Pegida are ramificaţii în faşă sau anunţate în Austria, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Spania, o ţară care are o populaţie de 47 de milioane de locuitori, numără aproximativ 1.000 de moschei, centre culturale şi săli de rugăciune pentru cei două milioane de musulmani, potrivit Uniunii Comunităţilor Islamice din ţară.

You may also like...

1 Response

  1. Ora Exacta spune:

    Multumesc pentru informatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.