Să trăiți! Polițist local Neagoe

Să trăiți! Polițist local Neagoe, a fost propoziția care mi-a stricat o sâmbătă frumoasa în parc.
Cum stăteam liniștită pe malul apei citind un ziar, ridic privirea și văd un Duster al Poliției Locale Bucureşti pe alee. Îmi spun că nu e normal să intre cu mașina pe alei, ca doar nu avea vreo urgență și îmi văd de treaba mea. După câteva minute însă, îl aud pe polițist interpelând un cuplu care stătea la câțiva metri distanță. Mai precis partea masculină a cuplului. Dialogul a fost cam așa.

– Bună ziua, actele dumneavoastră la control.
– Nu am.
– Atunci îmi spuneți un nume și un CNP să vă verific.
– Vă spun, dar s-a întâmplat ceva? Am față de stelist?
– Și eu sunt stelist, nu asta e problema. Consum de alcool în locuri publice.

N.R. Omul își luase probabil o bere de la chioșc și o bea pe malul lacului. Fără scandal, fără gălăgie, nu o navetă de bere. O bere, pur și simplu, într-o zi de vară. Poate nu și-a permis omul să stea la terasă să bea bere la preț dublu. Sau poate că n-a vrut să-i miroasă și sufletul a mici, că așa e la terasele din Herăstrău.

Îi dă omul un nume și un CNP și discuția continuă.

– Și ce faceți acum, mă atenționați, îmi dați un avertisment?
– Nu, amendă. Vă scriu chiar acum un proces verbal.
– Cum, amendă? Pentru o bere băută în parc? Uitați-vă în jur, sunt atâția care consumă.
– Domnule, aceasta este legea.
– Păi eu nici nu am băut bere.
– Ba da, de jumătate de oră stau în mașină și mă uit la dumneavoastră.
– Dar nu de-aia se vinde bere la chioșcurile din Herăstrău? Ca să fie băută.
– Asta nu e treaba mea, treaba mea este să vă dau dumneavostră amendă.

N.R. La verificarea prin stație, polițistul local Neagoe a descoperit că numele și CNP-ul erau corecte. N-a mai verificat și altceva, a început să scrie procesul verbal. N-ar fi simpatic să vă treziți voi cu o amendă în cutia poștală? Că poate omul știa datele voastre și le-a dat pe alea.

A scris polițsitul local stelist Neagoe amenda și supărat că marele infractor nu a vrut să semneze procesul verbal a început să umble prin soare, în căutarea martorilor care să certifice faptul că omul nostru a băut bere în parc. Prima țintă, un cuplu de pensionari. Care ar fi putut să susțină ordinea publică și să depună mărturie împotriva acestui tineret depravat. Oamenii n-au vrut să fie martori. S-au ridicat și au plecat. A doua țintă, un om mai sărman, care stătea și el pe malul lacului. Nici el n-a văzut. Mă gândeam că urmez eu, dar n-a venit, citindu-mi probabil ura din priviri. Și-apoi, n-aveam ce spune. N-am văzut omul ducând berea la gură. Și dacă nu era bere în doza aia? Și dacă nici măcar nu era doza lui și s-a așezat pur și simplu, iar cutia de bere era acolo? Cum să semnez în calitate de martor procesul verbal? Au urmat un cuplu de îndrăgostiți care au spus că au vazut doar un om care făcea poze la niște rațe și un grup de fete, care, când au auzit ce vrea organul de la ele, au început să râdă.

Polițistul local Neagoe, care se mai ducea din când la umbră în Dusterul pe care noi l-am plătit din taxe și impozite, a deranjat pe toată lumea. Toți cei pe care i-a întrebat dacă vor să fie martori s-au ridicat și au plecat. Din când în când, mai ieșea din mașină, în căutarea altor martori.

Am plecat și eu și nu mai știu deznodământul întâmplării. Mai știu doar că atunci când omul s-a dus să-l întrebe pe polițist cum îl cheamă, că uitase, polițistul i-a spus că, dacă vrea să știe, să semneze procesul verbal. Mă întreb, dacă primește cineva prin poștă un proces verbal, semnat de polițistul local Neagoe, ce martori are, că toți cei care ar fi fost în zonă în acel moment au refuzat să semneze. Și mă tot întreb de atunci. Cum să stai jumatate de oră la umbră în Duster să pândești un om care bea o bere? Adică asta face Poliția Română, stă la pândă?

În cazul ăsta, se mai întreabă Poliția și noi, cetățenii, de ce nu au românii încredere în poliție? Uite de-aia, pentru că polițistul nu mă apără și nu veghează la liniștea publică, polițistul mă pândește, să-și facă norma.

Există un prag de amenzi pe care polițistul local Neagoe trebuie să îl facă? Polițistul local Neagoe ia șpagă de la patronii de terase? Nu ar trebui mai întâi să nu se vândă bere la chioșcuri și apoi să fie date amenzi? De ieri m-au tot chinuit gândurile astea. În plus, de ce nu a existat un avertisment verbal, de ce nu a existat un avertisment scris? De ce direct amenda? Și cum să intri cu mașina în parc, nefiind vorba despre o urgență. Pot și eu să intru cu mașina pe o alee și să stau la umbră? Că e drept, să fi luat parcul la picior chiar e cam greu. Și ca să stai la umbră în parc în mașină, chiar îți trebuie Duster? Un Logan nu era bun? Că e austeritate, poate că n-avem bani să cumpărăm mașini scumpe pentru nimic.

Și am scris această postare în interes public. Să vă ferească Dumnezeu să vi se facă sete de o bere în Herăstrău și să nu vreți s-o beți în fumul micilor de la terase (mă refer aici la terasele pentru oamenii de rând, nu la alea de lux)! Sau chiar să nu aveți bani să luați berea de la terasă, ci s-o luați de la chioșc. Polițistul local Neagoe, care nu are grad și nici prenume, stă la pândă, într-un Duster cu numărul B 105 PLB. Nu cred că ar fi o problemă dacă beți berea la soare, el doar la umbră acționează.

P.S. Am înțeles, în sfârșit, cum a luat naștere lozinca România, stat polițienesc!

14 Responses

 1. Politist spune:

  Nu mai incurcati Politia Romana cu Politia Locala…politistii locali sunt fostii gardieni publici…si sunt ai primariei…dar atata lume ne baga pe toti in aceeasi oala…

  • Hmm.. spune:

   Si voi cu ce va ocupați, ce faceți, cum de nu sunteți si voi în zonele respective?

   • Politist spune:

    Politia Romana nu se ocupa cu astfel de chestii…are alta menire…agentii de ordine publica din Politia Romana se ocupa cu altceva, mentinerea ordinii si linistii publice in zonele de competenta, interventia la evenimente, SNUAU 112, etc…
    Ca sunt uscaturi peste tot asta e clar…panarame destule si pe la noi…dar a nu se mai pune egalitate asa la general ca Politia Locala sau Politia de Frontiera este tot una cu Politia Romana (politia nationala). Vad tot felul de reportaje si pe la televizor si se persista masiv in aceasta denaturare a informatiei, voit sau nu, ca un politist a facut si a dres nu stiu ce…dar fara a se spune ce fel de politist e acela…sau doar asa in treacat, inducand de obicei perceptia marii mase a cetatenilor ca sunt politisti din Politia Romana.
    Politia Locala=vechii gardieni publici
    Politia de Frontiera=vechii graniceri
    Politia Veterinara=vechiul Sanepid
    Politia Animalelor=un O.N.G.

 2. Jay spune:

  Ai incurcat o chestie…semnarea procesului verbal in calitate de martor asistent nu presupune in niciun fel ca tu sa certifici faptele incriminate in PV, ci doar refuzul contravnientului de a semna. Acelasi lucru e valabil si la amenzile de circulatie.
  Cat despre situatia in sine e mai mult decat penibila, cum spunea cineva mai sus, politistii locali nu sunt decat niste fosti gardieni, si rar gasesti cate unu care sa aiba mai mult de 8 clase, nu ca politia cealalta ar fi plina de specimene cu mult mai inteligente.

 3. gica contra spune:

  interesant. observ ca ala avea nr B.105.PLB, ca celalalt cu B.104.PLB isi face veacul pe Matei Basarab stationand pe trotuar si trecerea de pietoni, in fata la „DELEA CENTER”. oare OPRESCU stie pe ce se duc banii nostri?

  • Politist spune:

   Ca si idee…toti politistii din Politia Romana au cel putin liceul absolvit, iar 45-50% din ei au si studii superioare/mastere/cursuri postuniversitare absolvite, desi nu le sunt necesare.

 4. zorro spune:

  Bani aruncati degeaba de statul asta pentru niste oameni care se plimba, stau la umbra sau se ascund pana trece scandalul din strada.
  Oarecum, acest comunitar neagoe poate fi parcangiu. Parcangiul insa nu poate fi comunitar, neavand uniforma si nici Duster.

 5. IQ spune:

  Voi ati luat-o de tot pe aratura? Indiferent de comportamentul politistului, VOUA VI SE PARE OK SA FIE CONSUMATE BAUTURI ALCOOLICE INTR-UN PARC, in care se afla copii si alte persoane care pot fi agresate usor? Poate ca tanarul tau era inofensiv (vad ca bagi mana in foc pentru el), dar mai exista o categorie de oameni care nu consuma la terase, in schimb consuma pe vreo banca, si nu bere, ci bauturi mai tari. Inteleg ca inca nu ti s-a impleticit vreunul d-asta prin fata, dar nici nu-ti doresc sa fii nevoita sa-l driblezi. Sau in loc sa stai linistita sa citesti, sa trebuiasca sa stai cu ochii in 4 sa nu se pravaleasca vreunul peste tine. Despre grija pentru copii nu mai vorbesc, ca presupun ca nu esti interesata.

  Cat despre afisarea regulilor de comportament in parc (care tin totusi de bun-simt), trebuie sa te informez ca interdictia de care nu stiai nici tu, nici tanarul in cauza, este reglementata prin LEGE, mai exact legea nr. 61 din data de 27 septembrie 1991, republicata:

  „ART. 2 Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
  25) consumul de bauturi alcoolice in urmatoarele locuri publice: drumuri publice, PARCURI, stadioane si terenuri sportive, institutii culturale, sali de spectacole, institutii sau unitati economice, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, sau alte locuri prevazute de lege.”

  Apropo, in mijloacele de transport in comun ti se pare ok sa se consume bere? Asa, ca e cald, ti-e sete si la terasa miroase a mici…

  • Magda spune:

   Draga IQ, nu imi place cand vad oameni beti in parcuri. De aceea, mi-as dori ca politia sa ii admnonesteze pe cei care sunt agresivi, pe cei care tulbura linistea publica. Insa, din pacate, poltistii nu se leaga de ei. Nu am vazut niciun boschetar turbulent pe care sa il ia politia la intrebari. Politistii comunitari, ca si controlorii de la RATB se leaga de oamenii cu care cred ca le merge, de la care cred ca pot scoate amenda ca isi faca planul. Mi-as dori, cand ma duc in parc, sa gasesc o banca si la umbra. Insa alea, de obicei, sunt ocupate de boschetari care dorm si care emana un mirtos pestilential. Dar nu pot fi curatate parcurile de acei oameni, pentru ca nu exista niciun interes. Poate nici nu au acte, iar amenzile nu si le vor plati in veci.
   Copii si persoanele vulnerabile pot fi agresate si de oameni beti care ies de la terase in starede ebrietate. Nu sunt de acord, desgur, cu consumul de bauturi alcoolice in mijloacele de transport in comun. Dar nici nu pot suporta sa urce langa mine un om beat sau duhnind a alcool. Iar asta nu se pedepseste.
   In ceea ce priveste grija mea pentru copii, ti-ai dat cu parerea. Doar ca nu nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca nu as fi interesata, insa tin sa te informez ca te inseli.
   IQ, stiu ca exista o lege, insa, atunci cand lucrezi cu oamenii, cand vrei sa aplici legea, trebuie sa fii flexibil. Nu bag mana in foc pentru nimeni, insa omul ala nu bea tarie, ci o bere. Era asezat pe malul lacului, nu se balanganea pe trotuar printre copii cu o cutie de bere in mana. Era un om curat, care parea a fi pasnic, facea niste fotografii. Poate este poltistul comunitar profiler si si-a dat seama ca omul este un adevarat pericol pentru public. De aceea nu a primit nici macar un avertisment, ci direct un proces verbal de amenda. Cred ca era mult loc de flexibilitate. Dar nu pentru ca nu a fost loc de flexibilitate, de avertisment verbal sau scris (imi pare rau ca nu stiu daca exista si in acest caz un avertisment scris) nu ma pot gandi decat la faptul ca omul, fie astepta o spaga, fie vroia sa isi faca planul de amenzi cu o persoana de buna credinta.
   Gratie acestui material, am invatat sa fac diferenta intre poltia romana si politia comunitara.
   Clasez poltistii comunitari in aceeasi categorie cu controlorii de RATB. Niste functionari spagari si lasi, care fac legea doar cu oamenii pasnici si care fac abuzuri (vezi aici controlorii RATB care le cer oamenilor, mai ales femeilor sa le arate ce au in geanta, desi nu au dreptul). P.S. Nu am fost pusa in situatia de a fi controlata in geanta, pentru ca intotdeauna am abonament. Dar despre asta voi vorbi intr-o postare viitoare.

 6. ed spune:

  Polițistul local Neagoe, care nu are grad și nici prenume, stă la pândă, într-un Duster cu numărul B 105 PLM…..

 7. ilie spune:

  Prin plangerile noastre noi am aratat ca in cursul luni noiembrie 2008, Directorului General al Alro Slatina ing. Dobra GHEORGHE, si Comisarul Ionut Popa Cazan in anul 2008 Seful DGIPI Craiova, au pus la cale un scenariu halucinant pentru– eliminarea prin impuscare a lui CARSTEA MARIN administrator al firmei SC SORT METAL SRL, care castigase licitatia de vanzare aluminiu la intern in detrimentul firmei familiei CAZAN, SC CAROCAZ SRL si a firmei Directorului General de la ALRO, Dobra GHEORGHE – SC RAW MATERIALS COM SRL BUCURESTI – PUNCT DE LUCRU STABIL VALEA MARE .

  Precizez ca in aceea perioada Comisarul Ioan Popa Cazan, seful Directiei de Protectie a Informatiilor din cadrul MAI Dolj, a mai creat o retea financiara de aproape 15 firme care deruleaza afaceri de cateva sute de miliarde de lei vechi pe an. Cele mai profitabile contracte sunt cele incheiate cu Alro.

  Astfel, firmele Caz-Transport SRL si SC Dacaro Drivers SRL, inmatriculate cu insemnele „KZN”, presteaza pentru ALRO servicii de transport rutier. SC Dacaro Drivers SRL este o firma de apartament, cu patru angajati si cu un capital social de 200 RON, la care apar ca actionari si ca administratori copii comisarului Ioan Popa Cazan.

  La Caz-Transport apare ca actionar si ca administrator cumnatul sau, Valeriu Cazan, iar sotia sa, Carmen Cazan, ca actionar (ambii fugiti din Romania pentru fraude bancare).

  In anul 2008 Directorul General Dobra Gheorghe a angajat 9 (noua) fosti salariatii ai DGIPI Bucuresti cat si pe Seful Serviciul de Investigatii Criminale al Inspectoratului de Politie Olt, Coman DANUT dat afara din politie printr-un ordin semnat de seful Politiei Romane, chestorul principal Florian Sandu si angajat in SC ALRO SA de DOBRA GHEORGHE, pe post de consilier personal si platit cu zeci de mii de euro.
  La acest grup infractional au aderat si magistratii Calusaru Marin si Constantin Luiz, precum si ofiterii de politie Nedeloiu Constantin si Mas Iulian.

  Comisarul sef de politie, Nedeloiu Constantin, si Inspectorul Ilinca Ionut sub protectia celor de la DGIPI, merg in data de 22.11.2008, cu un camion ce contine 21.325 tone de aluminiu pus la dispozitie de Directorului General al Alro Slatina ing. Dobra GHEORGHE, sau Comisarul Ionut Popa Cazan, la Bulibasa romilor – Mihai Buzdugan, sat Sintesti, Strada Principala nr.402, com.Vidra, Jud. Ilfov, ca in schimbul aluminiului, acesta si fiului sau Mihai COSTEL sa dea cate o DECLARATIE FALSA in vederea inscenarii unui furt de aluminiu din ALRO Slatina in data de 28.11.2008.

  Pe aceste DECLARATII dl. Comisar Nedeloiu CONSTANTIN scrie ,,CU MANUTA SA” negru pe alb in data de 22.11.2008, ,,Data in fata mea Comisar Nedeloiu CONSTANTIN in comuna Vidra, Jud. Ilfov” .

  Comisarul Sef de politie, Nedeloiu Constantin a inregistrat in dosarul de cercetare penala, aceste declaratii olografe ale persoanelor audiate in data de 22.11.2008, cu 12 ZILE INAINTE CA SC ALRO SA sa inregistreze la IPJ OLT plangere penala.

  – declaratie olografa Mihai Buzdugan, sat Sintesti, com.Vidra, Jud. Ilfov, fila 209 din Dosarul penal nr. 10882/311/2010.

  – declaratie olografa Mihai Costel, sat Sintesti, com.Vidra, Jud. Ilfov, fila 283 din Dosarul penal nr. 10882/311/2010.

  Precizez ca, in data de 22.11.2008 Mihai Buzdugan si Mihai Costel (asa cum reiese din declaratiile lor) au platit lingourile de aluminiu descarcate in curtea lor, cu suma de 40.000 lei si se constituie parte civila in dosar cu aceeasi suma.

  De asemenea Bulibasa Mihai Buzdugan mai declara ca Aluminiul pe care l-a cumparat, il are in curtea locuintei sale si este de acord sa-l predea autoritatilor.

  Deci, Mihai Buzdugan cumpara aluminiul cu bani si este de accord sa il predea autaritstilor ,,DEGEABA”.
  In data de 22.11.2008, Mihai Buzdugan si Mihai Costel declara ca au intrat in posesia aluminiului care, culmea se va fura in data de 28.11.2008, stiau ca este furat de la SC Alro SA , ca nu are acte si ca il vor preda autoritatilor.
  Asa cum am precizat Comisarul Sef de Politie Nedeloiu CONSTANTIN i-a cerut fiului meu Vasile Paul Cristian masina proprietate personala pentru a nu-l face prin DECLARATIILE martorilor pe care-i cumparase cu mult timp inainte de a pune la cale furtul ,,facand acte prin care sa i se incalce in mod vadit drepturile conferite de normele procedural-penale precum, si dreptul fundamental la aparare” ajutat Prim-Procurorului Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina Marin CALUSARU.

 8. pt politist spune:

  ba politistu lu,, peste si tu ce ai fost mah daca tot i-ai catalogat tu pe totii tu ai fost POLITIST= MILITIAN

  • Politist spune:

   Nu am fost…sunt politist…si nu am fost militian caci sunt incadrat in 1996…multumit? Eu doar am facut lumina intre multiplele denumiri de politist…caci sunt multi acum…dar care prea putin au efectiv treaba cu munca de politie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.