Șase sași în șase saci, manualul de dicție care mă chinuie

De vreo două zile mă trezesc făcând exerciții de dicție. Asta pentru că demult îmi doream să vorbesc și eu mai drept, nu împleticit. De când am cunoscut-o pe Carmen Ivanov și am aflat că predă dicție mi-a încolțit în suflet dorința de a-mi exersa vorbirea. Dar n-am îndrăznit niciodată să-i spun, învață-mă și pe mine. Pentru că timpul înseamnă bani. Dar Carmen zicea că o să scrie o carte, pe care am tot așteptat-o.

Și iată că a venit și cartea, după vreo patru ani. Se numește Șase sași în șase saci – Manual de dicție (bine că trebuie doar să scriu si nu mă auziți cum pronunț). E prima carte de dicție din România. Pe lângă cele peste 300 de exerciții practice, puteți înțelege și cum funcționează aparatul fonator, de ce unele cuvinte sunt mai greu de pronunțat sau care sunt principalele defecte de vorbire din limba română.

Cartea este o lectură obligatorie pentru jurnaliști. Publicul său este însă unul extins. O pot folosi cu succes toți cei care trebuie să vorbească în public. Avocați, traineri și mai ales profesori. Mi-ar fi plăcut să fie existat de mult mai multă vreme cartea asta, astfel încât să nu fiu nevoită să-mi ciulesc tare urechile ca să aud cum mormăiau unii dintre foștii mei profesori cursurile.

Dacă vreți să vorbiți impecabil, vă sfătuiesc să nu rămâneți la lecturarea cărții. Un trainer poate detecta micile defecte de care nu vă dați singuri seama, așa că este recomandat ca, măcar după ce ați parcurs cartea, să urmați câteva ore cu un profesor. Iar dacă cineva poate să vă detecteze greșelile, aceea e Carmen Ivanov (fiind în zodia Fecioarei, ca și mine).

Vă mai amintiți că, dacă scriați frumos și teza arăta bine, luați măcar un punct în plus? Ei bine, dacă vorbiți frumos și îngrijit, cu siguranță veți avea mai mult succes.

Nu-mi plac coafezele care sunt ciufulite, nutriționistele cu exces de greutate, șoferii de taxi care nu știu traseul, avocații care nu cunosc legea și profesorii care citesc cursul din carte. Dar de Carmen îmi place, pentru că este un profesor de dicție cu o dicție perfectă. Este omul care articulează cel mai bine, dintre toți oamenii pe care i-am auzit vreodată, la radio sau la televizor.

Pe Carmen Ivanov o găsiți pe dictie.ro. Tot de pe site vă puteți cumpăra și cartea Șase sași în șase saci – Manual de dicție.

2 Responses

  1. Angelica spune:

    Frumoasă abordare a subiectului. Felicitări, MAGDONAE!

  2. paul spune:

    Frumoasa reclama:p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.